Revista Sănătate

11 plante pentru 5 probleme oculare

Prin efectul lor emolient, antiinflamator si antiseptic, unele plante medicinale pot atenua simptomele unor afectiuni oculare, cu o singura conditie: sa fie perfect curate si depozitate in conditii igienice, in caz contrar existand riscul agravarii problemelor oftalmologice.

De asemenea, vesela utilizata la prepararea remediilor naturiste trebuie sa fie sterile. Este important ca preparatele pe baza de plante sa nu se substituie tratamentului alopat, ci sa il completeze, cu acordul oftalmologului. Iata cateva plante pentru tratarea afectiunilor oculare:

1. Silurul si turita mare, eficiente in conjunctivita
Planta de la care se folosesc partile aeriene, silurul este util in combaterea unor afectiuni oculare.

Tinctura si sucul din aceasta planta, obtinut prin presare, se pot folosi pentru spalaturile oculare in conjunctivita mucopurulenta, deoarece calmeaza durerea.

Acestea sunt recomandate pentru spalarea ochilor care lacrimeaza din cauza vantului, oboselii ochilor cauzata de concentrarea prelungita a privirii si in inflamatiile oculare.

In acest scop, se pot face tamponari cu tinctura de silur in jurul ochilor sau se pot tine comprese timp de o jumatate de ora. Tot in caz de conjunctivita se mai pot aplica si comprese cu infuzie de turita mare (doua linguri de planta la o cana cu apa).

2. Patlagina, albastrelele, sunatoarea utile in blefarita

Blefarita, inflamatie a marginilor libere ale pleoapelor, poate beneficia de un tratament adjuvant pe baza de plante. Cea mai indicata este baia locala cu o infuzie preparata din doua linguri de patlagina la o cana cu apa.

Tot pentru blefarita se mai pot prepara infuzii din albastrele, sulfina sau din sunatoare, care se aplica pe pleoape, sub forma de comprese.

3. Urciorul trece cu galbenele, salvie sau coada-soricelului

O umflatura mica langa o geana poate fi semn de urcior. Pe masura ce evolueaza, apare si puroiul. Intr-o prima faza, se pot face tamponari locale cu infuzie de galbenele preparata din doua lingurite de planta la 200 ml de apa.

Tot pentru tamponarea ochilor se mai pot folosi infuziile de salvie sau de coa­da-soricelului.

4. Ghimbirul si trandafirul combat iritatiile

Ghimbirul este descongestionant si astringent, calitati ce recomanda planta pentru tratarea iritatii­lor oculare. Consumat ca atare, ghimbirul poate preveni ruperea capilarelor oculare.

Pentru ochii obositi sunt indicate compresele cu infuzie de petale de trandafir, o lingurita la un litru de apa. Impotriva cearcanelor, dau rezultate compresele cu infuzie de tei, obtinuta din patru linguri de flori la o cana cu apa. Compresele cu infuzii de plante se mentin pe pleoape cel mult 30 de minute.

5. Craitele cresc acuitatea vizuala

Florile craitelor contin carotenoide, substante cu beneficii pentru vedere.

Din florile de craita se extrage, pe baza unui proces tehnologic, heleniena, folosita in tulburarile de adaptare a ochiului la intuneric si in caz de luminozitate scazuta. Intern, se pot administra, intr-o cura de o luna, 10 picaturi de extract, de trei ori pe zi, dupa mese

. De asemenea, tot pentru imbunatatirea vederii, se mai poate consuma ceai de craita, preparat dintr-o lingurita de flori uscate la o cana cu apa clocotita. Se pot bea doua-trei cani pe zi.