Revista Sănătate

5 superalimente care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta

Conceptul de superaliment a fost popularizat in anul 2004 de dr. Steven Pratt in cartea sa „Cartea superalimentelor”.

In aceasta publicatie erau descrise 14 superalimente care pot schimba viata celor care aleg sa le introduca in dieta zilnica datorita raportului mare de nutrienti pe calorie. Iata cateva superalimente:

1. Ciocolata neagra bruta

Acest tip de ciocolata nerafinat, cu continut de cacao minim 70% pregatit din boabe de cacao neprocesate este un cocktail extraordinar de antioxidanti, vitamine si minerale usor absorbite de organism.

De asemenea, acest tip de ciocolata ajuta la scaderea stresului oxidativ care este responsabil de imbatranirea celulor.

Cu un continut extem de bogat de magneziu, crom, antioxidanti si intreg complexul de vitamina B, acest superaliment ajuta organismul sa se recupereze mult mai rapid dupa un efort fizic sau psihic sustinut

2. Spirulina

Este cel mai vechi superaliment din lume, insa abia de curand au inceput sa se efectueze studii serioase cu privire la modul in care acesta ajuta organismul uman.

Rezultatele continua sa uimeasca intreaga comunitate de specialitate. Spirulina contine 65% proteina concentrata, saruri, enzime si vitaminele A, B1, B2, B6, K si E. Spirulina este un superaliment excelent pentru persoanele active care au nevoie de anduranta in timpul activitatii fizice sustinute.

Spirulina regleaza nivelul de zahar din sange si contine mai mult fier decat orice tip de carne rosie. Disponibila sub forma de capsule sau praf, spirulina poate fi luata ca supliment sau combinata intr-un smoothie sanatos si nutritiv.

3. Goji

Cel mai bogat aliment in carotenide ce ajuta in lupta cu numeroase tipuri de cancer, inclusiv cele de prostata si de san.

Renumele de superaliment si l-a capatat datorita continutului de antioxidanti, minerale, 18 aminoacizi si de cateva sute de ori mai multa vitamina C decat portocalele. Toate aceste proprietati fac din goji gustarea ideala dintre mese.

4. Mierea bruna

Mierea este considerata un aliment hiperglicemic insa cea bruna neutralizeaza nivelul zaharurilor, potrivit nutritionistului Steven G. Pratt.

De asemenea, are proprietati anti-inflamatorii si contine anti-oxidanti, care ajuta creierul dar si inima.

5. Pieptul de curcan

Pieptul de curcan (fara piele) se numara printre cele mai slabe carnuri si cu cel mai inalt continut de proteine. De asemenea, carnea de curcan are un continut bogat de substante nutritive, in special niacina, seleniu, vitaminele B6 si B12 si zinc.

Acesti nutrienti mentin sanatatea sistemului cardiovascular si contribuie la scaderea riscului de aparitie a cancerului, sustine dr. Steven G. Pratt