Revista Sănătate

Steatoza hepatica sau ficatul gras

Steatoza hepatica sau ficatul gras in termeni populari, este o afectiune care semnifica acumularea de grasime in ficat. Ficatul gras este o afectiune destul de frecventa in ultima vreme, care nu are simptome foarte specifice dar care, nedescoperita si netratata la timp poate duce la ciroza si insuficienta hepatica severa.

Simptome

In general, ficatul gras nu prezinta semne si simptome specifice. In timp insa, nedepistat si netratat la timp, atunci cand boala avanseaza, poate sa apara durere in partea dreapta a abdomenului superior, stare de slabiciune, astenie fizica marcata, oboseala persistenta, pana la ingalbenirea ochilor si pielii, scadere in greutate si topirea masei musculare in special.

Cauze

Steatoza hepatica apare atunci cand ficatul nu reuseste sa mai metabolizeze eficient zaharurile si grasimile in exces din sange, ceea ce duce la acumularea lor in tesutul hepatic, cu lezarea structurii sale, care poate merge de la fibroza la necroza si in final la ciroza.

Factori de risc

O multitudine de afectiuni pot creste riscul de a dezvolta ficat gras, si anume:

Nivele crescute de grasimi (colesterol si trigliceride) in sange

Obezitatea, mai ales cea abdominala, asociata cu sedentarismul

Alimentatia de tip fast food, consumul de alcool si bauturi carbogazoase

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul de apnee în somn

Diabetul zaharat de tip 2

Hipotiroidia

Scaderile bruste urmate de cresteri bruste in greutate

Ficatul gras poate sa evolueze de la simpla acumulare de grasime in tesutul hepatic pana la inflamatie (steatohepatita), fibroza, necroza si in final ciroza hepatica.

Diagnostic

Diagnosticul de ficat gras sau steatozic este unul destul de usor de pus, cel mai frecevent prin ecografie abdominala. Iata ce teste si analize va face medicul in scopul stabilirii acestui diagnostic:

Examenul fizic

Daca ficatul dumneavoastra este inflamat, medicul dumneavoastra o poate detecta examinandu-va abdomenul pentru un ficat marit. Lasati medicul dumneavoastra sa stie daca ati avut oboseala sau pierderea apetitului. De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra despre orice istoric de alcool, medicamente si utilizarea suplimentara.

Analize de sange

Medicul dumneavoastra poate constata ca enzimele hepatice sunt mai mari decat cele normale la un test de sange de rutina. Acest lucru nu confirma diagnosticul de ficat gras. Analiza ulterioara este necesara pentru a gasi cauza inflamatiei.

Studii de imagistica

Medicul dumneavoastra poate utiliza un ultrasunete pentru a detecta grasimile din ficat. Grasimea va aparea ca o zona alba pe imaginea cu ultrasunete. Alte studii de imagistica pot fi, de asemenea, efectuate, cum ar fi CT(computer tomograf) sau scanarile RMN.

Un alt test de imagistica asemanator cu ultrasunetele este un FibroScan. Ca un ultrasunete, un Fibroscan utilizeaza unde sonore pentru a determina densitatea ficatului si a zonelor corespunzatoare de grasime si de tesut hepatic normal.

Studiile imagistice pot detecta grasimile din ficat, dar nu pot ajuta medicul dumneavoastra sa confirme alte leziuni.

Biopsie hepatica

In cazul unei biopsii hepatice, medicul dumneavoastra va introduce un ac in ficat pentru a indeparta o bucata de tesut pentru examinare. Medicul va va oferi un anestezic local pentru a diminua durerea. Aceasta este singura modalitate de a sti cu siguranta daca aveti ficat gras. Biopsia va ajuta, de asemenea, medicul dumneavoastra sa determine cauza exacta.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru steatoza hepatica incipienta. Cel mai important tratament ramane controlul factorilor de risc (renuntarea la consumul de alcool, responsabil in mare parte de generarea ficatului gras, tratarea diabetului, obezitatii, dislipidemiei, etc), care se face printr-o dieta corecta, sanatoasa si echilibrata, de protectie si regenerare hepatica.

Scaderea in greutate, acolo unde este cazul, alaturi de activitate fizica practicata regulat si o alimentatie corecta, sunt cele mai eficiente modalitati de tratament.