Revista Sănătate

5 aliati contra depresiei, care iti readuc buna dispozitie

O dieta care are un deficit in ceea ce priveste vitaminele importante si nutrientii esentiali ar putea fi de vina pentru starile de spirit proaste sau „crizele” cand nu te simti bine.

Mai jos ti-am pregatit o lista cu cele mai importante suplimente, mai ales daca te confrunti cu simptomele anxietatii, depresiei, stresului sau ale altor afectiuni care iti „saboteaza” dispozitia.

Vitamina D

Fie ca locuiesti intr-o zona rurala, fie ca stai la oras, poate fi dificil sa iti „umpli” rezervele de vitamina D. Statisticile arata ca atat adultii, cat si adolescentii au un deficit in privinta acestei vitamine, cel mai probabil pentru ca expunerea lor la lumina soarelui este limitata, iar corpul nostru produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la lumina naturala (la razele soarelui).

Exista un numar mare de receptori pentru vitamina D in creier, indicand faptul ca aceasta joaca un rol importantin functia cognitiva, explica specialistii, care recomanda o „doza” zilnica de expunere la soare (dupa aplicarea cremelor cu rol de ecran de protectie solara) egala cu cel putin 20 de minute, in fiecare zi, sau 2.000 de unitati internationale (IU) de vitamina D, din suplimente, luate zilnic.

Acizii grasi Omega-3

Tot mai multe cercetari sprijina teoria care spune ca acizii grasi Omega-3 joaca un rol important in sanatatea creierului nostru, in special cand vine vorba de alinarea simptomelor depresiei, de functia cognitiva si de starea de spirit, in general.

Una dintre metodele prin care poti include mai mult Omega-3 in dieta ta este sa mananci peste gras (macrou, somon, hering), precum si nuci si seminte (seminte de chia, seminte de in, migdale si nuca romaneasca). Daca nu iti place pestele, poti lua suplimente ce contin Omega-3 din uleiul de peste, pentru ca beneficiile sunt foarte mari.

Vitamina B6

Cunoscuta si sub numele de piridoxina, vitamina B6 joaca un rol important intr-o paleta larga de functii ale corpului nostru, atat functii fiziologice, cat si psihologice. Ea este in special vitala cand vine vorba de functionarea nervilor, care este unul dintre motivele pentru care este asociata in mod frecvent cu tulburari neuropsihiatrice, inclusiv cu depresia.

Vitamina B6 este implicata in metabolismul estrogenilor, asa ca o carenta ar putea fi corelata destul de mult cu aparitia sindromului premenstrual si cu depresia aparuta pe fondul dezechilibrelor hormonale. Cere sfatul medicului si ia suplimentele in functie de starea ta. Unii specialisti recomanda 25 mg ca doza zilnica de vitamina B6.

Vitamina B3

Niacina, cunoscuta si ca vitamina B3, este implicata in productia de serotonina, un neurotransmitator care le permite celulelor creierului si altor celule ale sistemului nervos sa comunice intre ele. O cantitate prea mica de serotonina a fost corelata cu depresia, iar corpul nostru are nevoie de o cantitate mare de vitamina B3 pentru a mentine buna functionare.

Cu alte cuvinte, o carenta de vitamina B3 poate sa afecteze nivelurile de serotonina si poate avea un impact negativ asupra starii tale de spirit. Medicul iti poate recomanda, in functie de severitatea simptomelor, o doza zilnica de 20 mg de vitamina B3 sau o doza mai mare.

Vitamina B12

Se stie ca aceasta vitamina stimuleaza buna dispozitie si iti da energie, pe langa faptul ca reduce depresia. Tocmai de aceea, multe persoane care au tulburari precum depresia au adeseori un deficit de vitamina B12.

Specialistii ne recomanda sa luam zilnic un complex de vitamine B (cel putin 10 mg), pentru ca aceste vitamine ne pot ajuta sa mentinem niveluri optime in corp, mai ales daca dieta nu este una bogata. Ca surse, medicii spun ca vitamina B12 se gaseste in mari concentratii in ficatul de vita, sardine, macrou, carne de miel, oua, branza feta si branza cottage.

Pe langa aceste vitamine, specialistii recomanda sa ne bucuram de surse bune de acid folic, magneziu, vitamina C, fier si crom.