Revista Sănătate

Tipuri de roșii. Cum ne dăm seama care sunt cele autohtone

În aproape toate magazinele putem observa cum sunt din ce în ce mai multe fructe și legume banale care sunt aduse din afara țării, în condițiile în care le putem întâlni încă în România.

Așa se face că românii nu mai mănâncă de foarte mult timp roșii autohtone, care sunt cu siguranță mai sănătoase și mai naturale decât cele care vin din alte țări.

Cele pe care le găsim la noi în grădini sunt mai bune, arată mai bine și sunt mai potrivite pentru pregătit bucate sau pentru consumul obișnuit.

Și totuși roșiile românești se pierd printre variantele de roșii din import. Dar dacă știi câteva trucuri poți să cumperi roșii de la noi, sănătoase și foarte gustoase.

Trebuie să știi cum arată roșiile de România ca să te orientezi anume spre ele. De exeplu inima de bou este o roșie foarte mare, în formă de inimă cu marginile mai rotunde, neuniforme pe alocuri.

Atunci când acest tip de roșii e copt bine, un singur fruct poate să ajungă până la greutatea de 800 de grame.

Din luna iulie le putem găsi aproape oriunde pentru că anume atunci ele încep să se coacă.

Un alt tip foarte cunoscut printre roșiile românești sunt roșiile pitice. Desigur, așa cum pune și numele lor, ele sunt de dimensiuni mai mici, se coc la începutul lunii iunie. Forma este puțin alungită doar la vârf, dar în general e rotunda.

Țâța vacii este unul dintre soiurile cele mai vechi de roșie românească. E de dimensiuni mai mici, e puțin alungită și are o umflătură mai mica la vârf.

Are această denumire pentru că arată într-un fel ca un sfârc de sân. Este foarte cărnoasă, nu are foarte multe semințe și nici foarte multă zeamă.

Din acest motiv este perfecta pentru sosuri sau pentru bulioane. O găsim în grădini, respective în piețe pe la jumătatea lunii iunie.

Roșiile de Țigănești sunt rotunde, puțin turtite, în jurul cozii are uneori niște crăpături mai mici. Pulpa este mai palidă decât restul fructului. Este densă și nu are foarte multe semințe.

Portocalia de Corbeanca este un soi de roșie foarte mare, are suficientă zeamă, coaja este netedă și se crapă foarte ușor. Se coace începând cu luna iulie, dar o găsim chiar și în timpul lunii august.

Puszta Kolojz este un tip de roșie care se întâlnește mai ales în zona Clujului. Este mare, cu mult suc, coaja din jurul codiței este puțin încrețită. Aceasta începe să se coacă prin luna august.

Trandafiria de Calafat este foarte cunoscută în zona Doljului, la culoare seamă cu trandafirii este puțin roz, foarte mare, cu o pulpă destul de consistentă.

Pontica de Vidra este o roșie care are dimensiuni medii, nu are foarte multe semințe, și rodește doar o singură data pe timpul verii.

Arată ca o sferă și are culoarea ușor cafenie, deci o poți găsi foarte ușor printre restul de roșii din piață.

Formele lor sunt neregulate. Așa că dacă vezi același soi cu roșii de mai multe forme și dimensiuni poți să fii sigur că sunt autohtone.