Revista Sănătate

7 sfaturi pentru fericire si sanatate

Daca ne intreaba cineva ce ne dorim, toti vom spune cu siguranta sanatate si fericire. Insa puterea de a le obtine nu sta doar in destin, ci si in actiunile noastre de zi cu zi.

Te trezesti intr-o zi ca esti in fata oglinzii si ca nu te mai recunosti. Pantalonii sunt prea stramti, cearcanele sunt prezente si ai parul carunt. Te simti obosit sau stresat si realizezi ca treci peste zi cu ajutorul cafelei.

Acel pahar de vin a devenit un obicei si nu lux. In capul listei, o noapte intreaga de somn este ceva la ce visezi.

Ce s-a intamplat de ai ajuns la acest punct? Acest punct este stilul tau de viata. Prioritare sunt alte lucruri, iar tu esti la sfarsitul listei. Copiii, sotia, sotul, cariera, casa sunt in topul listei. Ceea ce trebuie sa faci pentru a te aduce pe tine “mai aproape de tine” este sa-ti reevaluezi viata, scopul pentru care traiesti, sa-ti infrunti frica si sa pasesti pe un teritoriu necunoscut.

Prin aceasta analiza simpla, o sa descoperi ca ai un nou vis. Acela de a-ti schimba viata, acela de a fi mai fericit, mai sanatos si de a-i ajuta pe altii sa faca acelasi lucru. Iata ce pasi cred ca ai putea sa faci pentru a te indrepta catre aceste schimbari!

Pasul 1. Sinceritatea este cea mai buna alegere!

Acest pas pare a fi cel mai greu, dar este cel mai important. Trebuie sa-ti raspunzi la intrebare cu sinceritate! Esti fericit? FII SINCER!

Pasul 2. Fa o lista si verific-o de 2 ori!

Spre exemplu:

• Sa slabesc.

• Sa reduc stresul.

• Imi urasc job-ul si am nevoie de unul nou.

• Vreau sa-mi petrec mai mult timp cu copiii.

• Vreau sa am parte de mai multa distractie.

Acum ca ai lista, verific-o de doua ori si prioritizeaza.

Pasul 3. Prioritizarea

Cea mai buna metoda de a prioritiza este sa analizezi care dintre cele 5 puncte de pe lista ta le afecteaza pe celelalte. Este o metoda excelenta pentru a descoperi ceea ce trebuie sa faci.

Pasul 4. Imbratiseaza frica! Se numeste curaj!

Esti pe punctul de a face o schimbare pentru mai bine. Poti suferi un esec in ceea ce-ti propui ca scop final, dar oare este cu adevarat esec? Esecul este, evident, o consecinta a unei actiuni. Spre exemplu: vrei sa slabesti 15 kg in doua luni si ai reusit sa “topesti” doar 8 kg. Este acesta un esec sau este inceputul unei schimbari. Nu vei afla niciodata daca nu vei avea curajul sa incerci!

Pasul 5. Pe locuri, fiti gata, start!

Trebuie sa faci pasi mici si sa-ti oferi recompensa pentru fiecare reusita. Iesi in oras la restaurant, mergi la un film, fa un masaj, in esenta, fa tot ceea ce te face sa te simti mai bine. Functioneaza!

Pasul 6. Nu trebuie sa fii perfect!

Perfectiunea nu exista. Elimina presiunea de a incerca sa fii perfect. Accepta felul cum esti si incearca sa scoti la suprafata ceea ce este mai bun din tine. Da, exista cea mai buna varianta a TA.

Pasul 7. Reflexia TA din oglinda arata o persoana fericita!

Privesti in oglinda si te vezi pe tine: acelasi fir de par alb, dar cearcanele au disparut, hainele parca stau altfel, increderea se vede pe chipul tau, esti fericit. Fiecare pas atins este o piesa din dominoul spre fericire si sanatate. Meriti rasplata perseverentei tale! Dupa tot ce ai facut pana acum, trebuie sa fii mandru de tine.

Bonus: cand te implici in activitati fizice, acestea te fac mai fericit, spun studiile

Potrivit unui nou studiu publicat in „Journal of Happiness Studies”, frecventa si nivelul activitatii tale fizice au un efect direct si asupra fericirii tale, asa cum o resimti tu. Asta inseamna ca daca te implici in mai multe activitati fizice si le dedici mai mult timp (cum ar fi mersul alert, alergarea, ridicatul greutatilor, etc.), acestea ar putea sa iti „creasca” nivelul de fericire.

Studiul citat a constatat ca oamenii care au activitate fizica o data pe saptamana au de 1,4 ori mai multe sanse de a fi fericiti, in comparatie cu cei care nu fac nicio activitate fizica.

Aceste cifre sunt valabile doar pentru persoanele care au o greutate corporala normala. Cercetatorii au descoperit ca activitatea fizica stimuleaza sanatatea mentala a oamenilor in acelasi mod in care reduce trasaturile negative ale sanatatii mentale (vezi afectiuni precum depresia, anxietatea, etc.).