Revista Sănătate

Detoxifierea ficatului cu plante si alimente

Detoxifierea ficatului poate fi făcută și cu plante sau alimente pe care să le includem în alimentația zilnică. Ficatul este tot timpul activ și, în cazul unei alimentații cu grăsimi saturate, aditivi, E-uri, zaharuri, consum de alcool, fumat etc., acesta ajunge să fie suprasolicitat și mereu expus la acțiunea radicalilor liberi. Ficatul se poate regenera complet dacă este ajutat. Folosind anghinare, armurariu, salvie, sfecla roșie și alte plante și alimente putem rezolva în mod natural multe probleme de sănătate.

Este ușor de înțeles necesitatea detoxifierii ficatului dacă ne gândim la un acvariu de pești cu filtru pentru apă. Dacă filtrul este înfundat cu toxinele din rezervor, întregul rezervorul se umple cu aceiași contaminanți. În sistemul nostru, filtrul este ficatul iar rezervorul este organismul nostru. Ficatul este principalul organ responsabil pentru expulzarea și descompunerea toxinelor care intră în organism.

Acesta produce bila, un agent de detoxifiere metabolic indispensabil în descompunerea grăsimilor din alimente. Buna funcționare a ochilor, inimii, creierului, gonadelor, articulațiilor și rinichilor, sunt toate dependente de buna funcționare a ficatului… În cazul în care ficatul este afectat de toxine, atunci se produce o afectare a funcției generale a organismului și un stres metabolic asupra individului.

Alimentația modernă și stilul de viață occidental sunt vinovați în mare parte pentru toxinele ce se adună în ficat din alimentele procesate și cu aditivi. Ficatul fabrică aminoacizii şi colesterolul, elimină deşeurile din sânge, detoxifică organismul de alcool şi de alte toxine şi descompune multe medicamente. Dar fiecare respiraţie a noastră, fiecare pahar de lichid pe care îl bem şi fiecare îmbucătură pe care o mâncăm sunt potenţiale surse de toxine. O persoană ce trăiește la oraș, stă câteva ore în trafic, mănâncă mezeluri, carne prăjită, produse de cofetărie-patiserie și conserve, are stress la serviciu și nu face prea multă mișcare nu poate avea decât un ficat suprasolicitat. Fără o detoxifiere reală, măcar de câteva ori pe an, ficatul nu poate procesa toxinele și grăsimile într-un mod eficient. Exista multe plante și alimente care pot ajuta la curățarea ficatului în mod natural prin stimularea capacității sale naturale de a curăța toxinele din organism.

Vă prezentăm mai jos o listă cu doar câteva dintre ALIMENTELE care ajută la detoxifierea naturală a ficatului:

Usturoi

Doar o cantitate mică din acest aliment are capacitatea de a activa enzimele hepatice care ajută organismul la eliminarea toxinelor. Usturoiul are, de asemenea, cantități mari de alicina și seleniu, doi compuși naturali care ajuta la curățarea ficatului.

Grapefruit

Acest fruct are un conținut ridicat de vitamina C și antioxidanți și crește procesele de curățare naturale ale ficatului. Vă recomandăm fructul în sine și nu sucul de grapefruit căci pileița bogată în fibre și nutrienți este și ea importantă. Grapefruit-ul dă un impuls pentru producția enzimelor de detoxifiere a ficatului. Fibrele solubile din grapefruit contribuie la scăderea nivelului de colesterol (și a altor grăsimi din sânge) deoarece se leagă de colesterolul și acizii biliari în exces și stimulează eliminarea acestora din organism.

Ceaiul verde

Este dovedit faptul că ceaiul verde susține o sănătate înfloritoare. Această plantă abundă în de antioxidanți (în special catechine) care asistă funcția hepatică. Ceaiul verde este ideal și pentru persoanele care țin dietă căci îmbunătățește metabolismul și ajută la arderea grăsimilor.

Legumele cu frunze verzi

Încercați să încorporați în alimentația dvs legume cu frunze verzi și verdețuri, cum ar fi rucola, frunze de păpadie, spanac, mustar, broccoli, varza (crudă, murată sau supa de varză), varza de Burexelles, gulii, țelina, pătrunjel. Aceste alimente vor contribui la optimizarea fluxului bilei. Verdețurile abundă în clorofilă, substanță care ajută foarte mult la detoxifierea întregului organism și a ficatului.

Iarba de grâu și orz / algele verzi, chlorella, spirulina

Iarba de grâu, iarba de orz, spirulina și algele verzi (în special chlorella) sunt înrudite nutrițional cu legumele cu frunze verzi dar, spre deosebire de acestea, sunt cu mult mai bogate în clorofilă și substanțe nutritive. Densitatea nutrienților este cu mult mai mare sau, cu alte cuvinte, neputând de cele mai multe ori să consumăm zilnic în cantitate mare legume verzi sau cu frunze verzi (spanac, fasole verde, varză, salată), putem apela la iarba de grâu sau orz ori la algele verde-albăstrui.Uleiurile obținute prin presare la rece

Uleiurile obținute prin presare la rece

Uleiuri organice presate la rece, cum ar fi uleiul extravirgin de cocos, de măsline, de cânepă și de semințe de in sunt foarte bune pentru ficat, atunci când sunt utilizate cu moderație. Ele ajuta organismul prin asigurarea unei baze de lipide bune.

Anghinare

Anghinarea este cunoscuta sub numele de “prietena ficatului” iar acest lucru se datorează puterii de îndepărtare a compușilor toxici din ficat. Anghinarea contribuie la producerea şi eliminarea de bilă, regenerarea celulei hepatice, scăderea colesterolului şi grăsimilor în sânge şi la nivelul ficatului, menţinerea în concentraţii normale a acidului uric din sânge. De asemenea, extractul de anghinare este și un bun diuretic și poate fi folosit și pentru tratarea afecțiunilor rinichilor.

Rozmarin

Rozmarinul nu este numai o plantă culinară, înrudită cu menta, ci și un adevărat medicament. Extractul de rozamarin susţine buna funcţionare a ficatului şi a bilei și ajută la scăderea nivelului colesterolului şi trigliceridelor. Acesta are capacitatea de a contribui la detoxifierea organismului și, în plus, calmează tulburările digestive.

Rostopasca

Grecii antici și romanii considerau rostopasca a fi una dintre cele mai puternice plante pentru detoxifierea ficatului. Rostopasca stimulează producția de enzime din pancreas, ajută ficatul să elimine particulele străine, stimulează producția de bilă, ajută la ameliorarea spasmelor vezicii biliare și îmbunătățește ritmul unui ficat lent.