Revista Sănătate

Mămăliga…alimentul surpriză!

Mămăliga este un aliment destul de des întâlnit în meniul oricărui român.
Banala mâncare poate deveni un medicament folositor în tratarea răcelilor şi a pietrelor la fiere.

Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului subţire”. Acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave.
Cercetătorii edocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene, reglează și concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor.

Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sînt reduse considerabil.

Gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă.
Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi, reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.

Ştiaţi că?
– 100 g făină de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleţi au 520 calorii.
– mămăliga se taie perfect dacă lama cuţitului se umezeşte cu apă.
– mămăliga nu mai face cocoloaşe dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiţi cu apă rece.
– zahărul vanilat poate fi secretul mămăligii perfecte.
– mămăliga nu îngraşă, dar combinată cu smântână şi brânză grasă, efectul va fi acelaşi ca în cazul unei cine copioase.
În curele de slăbire, se recomandă iaurtul şi brînza de vaci.