Revista Sănătate

Nu confunda astenia de primăvară cu depresia!

Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, a declarat că astenia de primăvară „nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale”, care apar atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele care au asociată o altă patologie.

Iată mai multe simptome: –
– tristeţe fără un motiv aparent
– tendinţa de a te supăra mai uşor
– lipsa poftei de mâncare
– hipotensiune arterială
– sentimente regulate sau constante de apatie
– interes sexual scăzut
– dureri de cap
– nivel redus de energie şi slăbiciune musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului

Alimentaţia este de asemenea, o altă cauză a apariţiei asteniei, fiind bogată în grăsimi şi carbohidraţi, alimentaţia pe care o avem iarna spoliază rezervele de vitamine şi de minerale ale organismului. Dacă astenia este ignorată, iar simptomele ei se prelungesc şi cresc în intensitate, putem vorbi despre o depresie, însă nu este cazul!

Dacă simptomele se amplifică, atunci va fi nevoie de un medic avizat.

„Tratamentul include două tipuri de abordări: terapia medicamentoasă şi psihoterapia. Acestea pot fi recomandate separat sau combinat, în funcţie de natura depresiei. Există o gamă largă de antidepresive eficiente şi sigure, cu rezultate bune, folosite în doze adecvate de-a lungul unei perioade corespunzătoare. Întreruperea prematură a tratamentului, fără acordul medicului psihiatru, poate duce la recădere.
Pentru a elimina astenia de primăvară, este nevoie să faceţi sport, să vă hidrataţi, să adoptaţi o alimentaţie corectă şi sănătoasă, bogată în legume şi fructe. Este nevoie şi de odihnă de cel puţin 7 ore de somn pe noapte, pentru refacerea organismului, a subliniat dr. Nester.