Revista Sănătate

Cum sa treci peste stresul de la locul de munca?

Presiunea si grijile de la locul de munca pun stapanire pe majoritatea angajatilor si ajung sa spuna fara a gandi „Gata, imi dau demisia!”.

Epuizarea la locul de munca este asociata cu termenul de „burnout” introdus in anul 1970 de Herbert Freudenberger, psiholog american. La inceput termenul se folosea pentru cadrele medicale care se sacrifica pentru a-i ajuta pe cei din jur. In zilele noastre, 9 angajati din 10 sunt supusi acestui tip de presiune. Stresul apare la individ in momentul in care acesta este supus unui volum mult prea mare de munca. Programul de lucru prelungit este si el un factor dar si un nivel scazut de salarizare care naste frustrari.

Cum procedam in acest caz? Desigur, tratamentul medicamentos este cel mai la indemana insa nu si cel mai potrivit pentru astfel de situatii. Incearca in faza incipienta sa-ti imbunatatesti stilul de viata. Daca te privezi de miscarea in aer liber vei observa cum te vei simti tot mai obosit si mai frustrat iar timpul nu iti va mai ajunge. Incearca sa te culci seara mai devreme, sa te trezesti cu doua ore mai devreme decat o faci de obicei. Sa nu amani alarma si sa te plimbi macar pana la magazinul din colt. Ofera-ti mai mult timp liber cand vine vorba de cafeaua de dimineata. Mediteaza si gandeste-te la lucruri frumoase.

Cum procedam la birou? Imbunatatindu-ne mediul de lucru ne vom simti din ce in ce mai bine. Prioritizeaza-ti sarcinile! Ierarhizarea obiectivelor tale este solutia salvatoare. Organizeaza-le in functie de timp, de zi, de luna si vei observa cum pe o durata mai lunga de timp esti mai organizat si mai productiv.
Cand simti ca cedezi nervos umple-ti mintea cu lucruri frumoase: cum iti chemi prietenii, cum iesi in oras sau cum vei citi o carte dupa program.

Nu iti aduce problemele cu tine acasa. Este iminent sa nu aduci in discutie cu partenerul de viata anumite probleme de la job, insa nu fa din asta un obicei. Este suficient ca impartasiti problemele de zi cu zi, nu va impovarati relatia cu lucruri lipsite de sens care probabil maine nu vor mai fi de actualitate.

Nu lasa lucrurile sa ajunga la un nivel critic! Ia masuri din timp!