Revista Sănătate

Ciroza hepatica: simptome si tratament

Ciroza hepatica reprezinta boala cronica a ficatului. Mai precis, aceasta se caracterizeaza prin diminuarea rapida a masei lui functionale, fapt ce duce la distrugerea organizarii organismului uman.

In general, cele mai cunoscute cauze ale cirozei hepatice sunt reprezentate de catre consumul excesiv de alcool, grasime, tipurile de hepatita B si C.

Care sunt cauzele acesteia?
Este foarte important sa luam in calcul faptul ca ciroza nu isi face simtita prezenta decat in cazul in care aceasta a ajuns la un stadiu foarte avansat, mai exact la cronicizarea acesteia. Cand simptomele apar acestea sunt reprezentate de urmatoarele probleme:

– mancarimi
– vanatai
– umflarea picioarelor
– greata
– atrofierea testiculelor la barbati
– cresterea in greutate si marirea subita a sanilor la femei

Cum ne tratam?
In primul rand o vizita la medic este vitala. Urmeaza apoi un set de analize cat mai complexe, iar ulterior tratamentul va fi dat in functie de factorii care au dus la aparitia acestui tip de boala. Recomandarile venite de la medic vizeaza in primul rand stilul dumneavoastra de viata: cosnumul de bauturi alcoolice care trebuie oprit. Suplimentele nutritive precum si automedicamentatia luate fara supraveghere medicala pot precipita encefalopatia hepatica. (ibuprofen, diclofenac, etc)

In cazul fericit al unei ciroze incipiente cele mai recomandate tratamente vor fi dupa cum urmeaza:
– dependenta de alcool: se va renunta in totalitate la orice tip de bauturi de acest gen
– scaderea in greutate: nu se vor consuma grasimi, se va tine greutatea sub control si se va renunta la dulciuri pentru a se tine glicemia sub control
– tratamente medicamentoase
– transplant

Stilul de viata nesanatos, problemele familiale, situatia cu partenerul de viata sau oamenii din jur, impreuna cu influentele genetice, sunt doar cativa dintre factorii cei mai periculosi care va pot umbri sanatatea.