Revista Sănătate

Verucile plantare – ce sunt si de ce apar pe corp?

Dupa acnee cea mai raspandita boala a pielii este reprezentata de existenta verucilor plantare. Mai precis, acei negi de culoarea pielii, durerosi si tari la atingere a caror durata de viata poate ajunge pana la 2 ani.

Verucile plantare nu necesita un tratament urgent, insa este de preferat ca o vizita la medicul dermatolog sa fie totusi in planul dumneavoastra.

De ce apar verucile plantare?

Aceste veruci apar in urma contaminarii cu virusul papillomavirus (HPV). Aproximativ 50% dintre veruci dispar dupa doi ani de la aparitie, fara sa fie necesar nici un tratament. Cu toate acestea, verucile sunt contagioase si este foarte posibil sa se raspandeasca si in alte zone ale corpului dumneavoastra sau la persoanele din jur. Tratamentul este necesar din momentul in care realizati ca aceste veruci sunt pe mainile dumneavoastra sau pe fata. Astfel puteti evita o raspandire a acestora. Pe principiul taierii raului de la radacina, asa este indicat sa procedati si cu veruca: din radacina sa fie estompata cu ajutorul tratamentelor prescrise de medici.

Cele mai raspandite tipuri de veruci sunt cele vulgare si plantare. Verucile vulgare apar de obicei pe degete, palme, brate si picioare. Aspectul acestora seamana cu o conopida avand suprafata dura. Negii de pe picioare sau negii plantari se mai numesc si veruci plantare si se formeaza doar pe talpile picioarelor. Daca nu sunt tratati, pot capata un aspect neplacut si de cele mai multe ori devin durerosi.

Ca metode de tratament sunt recomandate extirparile chirurgicale, insa sunt de lunga durata si pot fi dureroase. Pe langa acestea, in functie de gravitatea cazului, medicul va poate recomanda si un tratament mai simplu la domiciliu.