Revista Sănătate

De ce ți se înroșesc ochii

Vasele de sânge umflate sau iritate de la nivelul ochilor au drept consecință înroșirea ochiului, iar cauzele sunt multiple.

Chiar dacă majoritatea cauzelor care pot duce la înroșirea ochilor nu sunt îngrijorătoare, există și unele probleme de sănătate grave care pot favoriza apariția acestui simptom neplăcut, caz în care apar și alte manifestări precum durerile oculare sau tulburările de vedere.

Cauzele înroșirii ochilor

Cele mai frecvente cauze ale înroșirii ochilor sunt reprezentate de inflamarea vaselor de sânge de pe suprafața ochiului. Procesul de inflamare poate fi cauzat de diverși factori precum:

– Aerul uscat;
– Expunerea la soare;
– Praf;
– Reacții alergice;
– Răceli;
– Bacterii sau virusuri;
– Tuse.

Tusea puternică sau frecarea ochilor din cauza unei mâncărimi poate duce la apariția unor pete roșii pe suprafața ochiului, afecțiune cunoscută sub numele de hemoragie subconjunctivală.
Această apare spontan și se întinde pe o suprafața mai mare sau mai mică de pe „albul” ochilor.

De cele mai multe ori, această problemă nu are o semnificație gravă, în ciudă aspectului, și nu există dureri, nefiind necesar tratament de specialitate. În cel mult 10 zile, această pată roșie e suprafața ochiului se resoarbe.

Însă există și situații când hemoragia subconjunctivala apare în urma unui traumatism survenit la nvielul ochilor, caz în care pacientul trebuie să consulte de urgență un medic oftalmolog.

O altă cauză a înroșirii ochilor este infecția, care poate apărea în diferite țesuturi ale ochiului și care poate fi însoțită de simptome precum durere, secreții sau modificări de vedere. Infecțiile care pot duce la înroșirea ochilor sunt cauzate de:

– Inflamația marginii libere a pleoapelor (blefarită);
– Inflamația membranelor care acoperă pleoapa și albul ochilor (conjunctivită sau „ochi roz”);
– Ulcer corneean (o rană deschisă pe cornee, apărută din cauza unei infecții a ochiului);
– Inflamația uveei (uveită) – zona cea mai vascularizată din organismul uman.

Alte afecțiuni care pot cauza înroșirea ochilor sunt:

– Traumatismele survenite la nivelul ochilor;
– O creștere rapidă a presiunii intraoculare, însoțită de durere (glaucom acut);
– Zgârieturi pe suprafața corneei, cauzate de diverși agenți iritanți sau de folosirea excesivă a lentilelor de contact;
– Sângerări;
– Șalazion (o inflamație a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapelor);
– Ochi uscați (producție insuficientă de lacrimi).

Când să mergi la doctor

Înroșirea ochilor nu reprezintă o urgență medicală decât în anumite situații speciale. Dacă observi că roșeața ochilor este cauzată de picăturile de ochi, schimbă-le sau evită să le mai folosești o perioadă.

Dacă acest simptom persistă mai mult de două săptămâni și există secreții neobișnuite la nivelul ochiului, programează-te pentru un consult la medicul oftalmolog, pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător.

Dacă înroșirea ochilor este cauzată de o infecție și această nu este tratată adecvat, există riscul unor complicații precum vederea încețoșată, accidentări, dar și leziuni permanente pe suprafața ochiului.

Magazinul tău online complet. Reduceri uriașe de preț la toate produsele. Vezi aici ofertele lunii aprilie