Revista Sănătate

De ce apar, de fapt, pietrele la fiere şi la rinichi? Nu este ceea ce credeai

Pietrele la fiere și la rinichi sunt o sursă de durere și disconfort pentru mulți oameni, iar procesul lor de formare a fost înconjurat de mister și speculații de-a lungul timpului. În timp ce mulți cred că aceste pietre sunt rezultatul unei alimentații necorespunzătoare sau a altor factori de mediu, realitatea este mult mai complexă decât atât.

O explicație simplificată ar putea sugera că pietrele se formează din substanțe precum calciul, oxalatul sau acidul uric, care se acumulează în tractul urinar sau în vezica biliară și cristalizează în timp. Însă, acest lucru nu explică complet de ce unele persoane sunt mai predispuse la formarea acestor pietre decât altele și de ce procesul poate fi atât de dureros și de dificil de gestionat.

O perspectivă mai detaliată arată că formarea pietrelor la fiere și la rinichi poate fi influențată de o varietate de factori, inclusiv genetica, dieta, hidratarea și chiar compoziția microbiomului intestinal. De exemplu, anumiți indivizi pot avea o predispoziție genetică către formarea pietrelor din cauza modului în care rinichii sau vezica biliară procesează și elimină substanțele chimice din organism.

De asemenea, dieta poate juca un rol semnificativ în formarea pietrelor. Consumul excesiv de sodiu, proteine animale, zahăr și alimente bogate în oxalați poate crește riscul de formare a pietrelor, în timp ce o dietă echilibrată, bogată în fibre și hidratare adecvată poate ajuta la prevenirea acestora.

Însă, poate fi surprinzător să aflăm că unul dintre factorii subestimați în formarea pietrelor este stresul. Studiile au arătat că stresul cronic poate afecta echilibrul chimic al organismului și poate crește concentrația de substanțe precum calciul sau acidul uric în urină, favorizând astfel formarea pietrelor la rinichi sau la fiere.

În plus, legătura dintre microbiomul intestinal și formarea pietrelor a început să fie mai bine înțeleasă în ultimii ani. Anumite dezechilibre în microbiom pot afecta modul în care organismul metabolizează substanțele chimice, influențând astfel formarea și creșterea pietrelor.

Pentru a gestiona sau preveni formarea pietrelor, este important să abordăm o abordare holistică care să includă modificări ale dietei, creșterea consumului de apă, reducerea stresului și menținerea unui echilibru sănătos al microbiomului intestinal. De asemenea, este esențial să consultăm un medic pentru o evaluare și un plan de tratament personalizat.

În concluzie, pietrele la fiere și la rinichi nu sunt rezultatul unui singur factor, ci al unei combinații complexe de genetica individuală, dietă, stil de viață și alte aspecte fiziologice. Prin înțelegerea mai profundă a acestor factori, putem lua măsuri mai eficiente pentru prevenirea și gestionarea acestor afecțiuni comune, oferind astfel o mai mare calitate a vieții pentru cei afectați de ele.