Revista Sănătate

Surse mai putin stiute de vitamina D

Vitamina D este o vitamina… speciala. Se regaseste, mai ales, in produsele animale, dar poate fi “luata” si prin expunerea la soare.

Pare simplu. Dar ce te faci cand esti o vegetariana dedicata si mai ai si un job care cu greu iti permite sa faci plimbari lungi in soare?

De ce ai nevoie de vitamina D? Ca si vegetarian, este foarte important sa-ti supervizezi aportul de vitamina D in dieta. Aceasta regleaza absorbtia calciului, fiind vitala pentru a avea oase si dinti sanatoasi.

Mai mult, descoperiri recente arata ca vitamina D protejeaza sistemul imunitar impotriva racelilor, mentine sanatatea inimii si lupta cu depresia.

Cel mai simplu pas ca sa-ti iei necesarul de vitamina D, este sa consumi produse vegetariene fortifiate. In natura, se regaseste doar in anumite ciuperci.

Tofu si lapte de soia fortifiat. Cele mai multe produse din soia sunt “imbogatite” pe langa calciu, si cu vitamina D.

Cauta-le si consuma-le regulat. Ai destul de multe optiuni la indemana: tofu tare si tofu moale, iaurt din soia, lapte de soia, toate fortifiate.

Spre exemplu, tofu fortifiat cu vitamina D iti poate furniza in jur de 40% din necesarul zilnic, la o portie de 100 de grame.

Mai poti opta si pentru alte tipuri de lapte vegetal fortifiat cu vitamina D: lapte de orez si lapte de migdale.

Cerealele fortifiate. Foarte important: alege cereale fortifiate care sa aiba cel putin 10% din necesarul zilnic de vitamina D si, neaparat, sa contina cat mai putin zahar.

Ca sa te asiguri ca faci alegeri sanatoase, citeste intotdeauna eticheta produselor pe care le cumperi! Una dintre cerealele sanatoase, fortifiate cu vitamina D, este ovazul.

Mananca-l la micul dejun sub forma de porridge! Iata si o lista cu acele cereale integrale pe care ar trebui sa le consumi mai des. Iti vor imbogati si diversifica meniul!

Surse de vitamina D naturale. Ciupercile shiitake sunt printre foarte putinele vegetale care contin vitamina D.

E drept ca nu mult, dar te pot ajuta sa-ti cresti aportul. 4 ciuperci shiitake (o portie) iti furnizeaza in jur de 3% din doza recomandata zilnic de vitamina D.

Daca pastrezi ciupercile la soare, le poti creste cantitatea de vitamina D. Tine-le la soare doua zile, inainte sa le consumi.