Revista Sănătate

Modurile prin care te poți proteja de mușcăturile insectelor

Vara este sezonul în care ne petrecem cea mai mare parte din timp afară, în sânul naturii. Putem să alegem un parc din cartier, o vacanță la munte, la mare sau chiar una în afara țării.

În fiecare dintre aceste situații și nu numai, suntem expuși atacului provocat de insecte. De aceea, ca să evităm aceste situații trebuie să luăm anumite măsuri de precauție.

Poți să începi de exemplu de la soluțiile clasice împotriva insectelor pe care le găsești în farmacii, dar și să ai grijă ce haine porți. Ele trebuie să fie cu mânei lungi și să îți acopere în totalitate picioarele.

Și acest lucru este valabil chiar și dacă mergi pentru puțin timp în parc cu cățelul.

Apropo de animăluțele de companie, de fiecare data atunci când ajugi acasă trebuie să ai grijă să le verifici să nu aibă căpușe sau alte insecte blocate în blăniță sau chiar în piele.

În acest fel vei reduce riscul apariției diferitor probleme de sănătate pentru tine, dar și pentru prietenul tău patruped.

Din cauza căpușelor poate să apară boala Lyme. Știi că ai căpătat această boală atunci când ai pielea foarte iritată în zona în care ai fost înțepat.

De asemenea poți să ai și episode însoțite de febră foarte puternică. Te poți trata de această afecțiune cu ajutorul medicamentelor pe care trebuie să le consume timp de 2 săptămâni.

Vestea bună este că de această boală sunt afectate doar 3% din toată populația lumii.

Căpușele mai pot să producă și encefalite. Această afecțiune este singura care se bucură de un vaccin, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Cu toate acestea encefalita provocată de căpușe nu are până în acest moment niciun tratament care să dea roade până la capăt.

Pacineții vor rămâne mereu afectați din punct de vedere neurologic.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că primele simptome ale acestei afecțiuni apar doar după o lună de la înțepătură.

Se manifestă prin febră, oboseală, dureri de cap puternice și greață. O altă boală de care sunt resposabile căpușele este și febra recidivantă.

Printre semnele caracteristice ale acestei boli sunt desigur febra, durri de cap și de oase, greață, diareee și chiar fotofobii.

Boala trebuie tratată cât mai repede cu antibiotic, altfel exită un risc foarte mare de paralizie facială.

Febra hemoragică de Crimeea este o altă boal pe lista celro provocate de căpușe. Din păcate aceasta este o boală care nu se tratează niciodată și de cele mai multe ori ete fatală.

Cei afectați pot să fie uneori confuzi sau chiar agrsivi, chiar dacă nu le este neapărat caracteristic.

Infecția începe doar după prima lună de la contactul cu căpușa și se manifestă prin febră foarte puternică, de asemenea au loc și episoade de greață, de vertijuri și nu numai.

Cât despre țânțari, mai ales cei care se găsesc pe teritoriul țării noastre nu provoacă decât niște înțepături.

Dar cel puțin 100 de tipuri de țânțari din cele aproape 3 mii sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor pentru că pot să transmită boli.