Revista Sănătate

Bauturile energizante stimuleaza intr-un mod nesanatos inima

Un nou studiu restrans sugereaza ca bauturile energizante pot cauza modificari nesanatoase ale ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale, care nu apar in cazul celorlalte bauturi cofeinizate.

Oamenii de stiinta au aratat ca amestecul de cofeina, zahar si alti stimulenti pe baza de plante din bauturile energizante poate provoca modificari la nivelul sistemului electric al inimii, ceea ce poate conduce la un ritm cardiac anormal si potential periculos.

De asemenea, rezultatele studiului sugereaza ca bauturile energizante ar putea provoca si cresterea pe o durata mai lunga a tensiunii arteriale, spre deosebire de cofeina.

„Consumatorii ar trebui sa fie constienti ca a bea o bautura energizanta nu este aceleasi lucru cu a bea cafea sau bauturi racoritoare. Exista diferente” a spus liderul echipei de cercetare, Emily Fletcher.

Aceasta este farmacist adjunct si pilot comandant in cadrul Centrului Medical David Grant U.S.A.F. la Travis Air Force Base din California. „As recomanda consumul moderat de bauturi energizante si evitarea acestora de catre persoanele cu boli cardiace sau hipertensiune sau evitarea consumului acestora in timpul activitatilor care ar mari tensiunea arteriala si ritmul cardiac, precum sportul” a adaugat Fletcher.

Dar nu toata lumea a fost de acord cu concluziile autorilor studiului. Dr. Gordon Tomaselli, purtator de cuvant al American Heart Association a subliniat ca numarul de participanti la studiu a fost mic, fiind de parere ca cel mai probabil, bauturile energizante pot fi consumate de adultii sanatosi.

Studiul a inclus 18 voluntari sanatosi de la baza aeriana americana, cu varsta intre 18 si 40 de ani. Armata a decis sa cerceteze efectele bauturilor energizante, deoarece trei sferturi dintre personalul bazei consuma bauturi energizante, iar aproape 15% consuma 3 cutii pe zi cand sunt detasati in strainatate, a spus Fletcher.

Voluntarii au fost impartiti in doua grupe. Jumatate au consumat 950 de ml de bauturi energizante universale care contineau 108 g de zahar, 320 de miligrame de cofeina si diverse ierburi. Cealalta jumatate a consumat o bautura de control pe baza de apa carbonatata care continea 320 de miligrame de cofeina, 40 de mililitri de suc de lamaie si 140 de mililitri de sirop de cirese.

Cercetatorii le-au monitorizat apoi activitatea cardiaca si tensiunea arteriala pe parcursul a maximum 6 ore de la consumarea bauturilor respective, precum si o examinare de monitorizare a doua zi. Cercetatorii nu se asteptau ca ingredientele bauturii de control, cu exceptia cofeinei, sa aiba vreun efect asupra ritmului cardiac sau tensiunii arteriale.

Dupa sase zile de la prima etapa, cele doua grupe au schimbat intre ele bauturile, studiindu-se din nou si efectele acestora.

Electrocardiogramele au aratat ca bauturile energizante au provocat o crestere de 10 milisecunde a intervalului QT corectat al inimii, timpul de care au nevoie camerele inferioare ale inimii (ventriculele) pentru a se repolariza si pregati sa genereze o alta bataie a inimii.

„Daca acest interval de timp, masurat in milisecunde, este fie prea scurt, fie prea lung, poate conduce la batai anormale ale inimii” a spus Fletcher. Ritmul cardiac anormal poate pune viata in pericol, marind riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Pentru a va face o idee despre diferenta de 10 milisecunde, medicamentele care modifica cu 6 milisecunde intervalul QT corectat au prospecte care cuprind avertismente privind efectele produse de aceasta modificare. Atat bauturile energizante, cat si bautura de control cofeinizata au condus la o crestere similara a tensiunii arteriale, dar dupa sase ore, tensiunea arteriala a persoanelor din grupul de control aproape ca revenise la normal, in timp ce tensiunea arteriala a persoanelor din grupul care consumase bauturi energizante a ramas usor ridicata.

„Hipertensiunea prelungita creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral” a precizat Fletcher. „Unul din trei americani sufera de hipertensiune. Este vorba de o treime din populatie, care si-ar inrautati starea de sanatate daca ar consuma bauturi energizante.”

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din Statele Unite considera in general, ca dozele mai mici de 400 de miligrame de cofeina sunt sigure, dar bauturile energizante combina deseori, cofeina cu amestecurile energizante patentate, dupa cum au subliniat cercetatorii.

Dar Tomaselli, care este si seful Sectiei de Cardiologie Johns Hopkins din Baltimore, a tinut sa precizeze ca modificarile prezentate de cercetatori sunt destul de mici. „Nu sunt prea convins ca acest studiu a demonstrat ca „bauturile energizante sunt daunatoare pentru inima” a mai spus acesta. Persoanelor cu probleme cardiace li se recomanda evitarea acestor bauturi, dar majoritatea persoanelor tinere si sanatoase ar trebui sa le poata consuma fara probleme, a spus el.

„Aceste bauturi vor produce efecte cardiovasculare, dar sansele de aparitie a unui eveniment cardiac advers major sunt mult mai mari in cazul unei persoane care are deja aceasta predispozitie” a spus Tomaselli. „Ne preocupa cazurile rare in care tinerii au o predispozitie de care nu au habar.”

Cu toate acestea, in general, Tomaselli este de parere ca persoanele au la dispozitie alte modalitati de crestere a nivelului de energie. „Mai degraba as recomanda un somn mai odihnitor si sport, daca aveti nevoie de mai multa energie, decat un stimulent.” a spus Tomaselli. „As sugera mai degraba cafeaua decat bauturile energizante”.