Revista Sănătate

Înlocuiește zahărul cu mierea! Ce beneficii are aceasta

Cafea sau ceai fără zahăr? Pare imposibil. Parcă nici prăjiturile nu au același gust dacă nu adăugăm măcar puțin din acest ingredient delicios dar atât de dăunător consumat în exces. Cum ar fi însă dacă înlocuim zahărul cu mierea? Va spunem noi: ușor și sănătos.

Știm deja că zahărul rafinat are efecte nocive fie că suferim de afecțiuni cronice sau nu, iar consumul pe termen lung le poate chiar declanșa. Cu toate astea pare dificil să renunțăm complet la el, mai ales când ne bucurăm de gustul său plăcut sau de energia pe care ne-o oferă.

În schimb, mierea are toate aceste efecte pozitive și încă un avantaj important: este foarte sănătoasă.

Mierea este un medicament natural

Probabil când te gândești la miere nu o legi imediat de noțiunea de sănătate, cum faci în privința fructelor sau legumelor. Însă mierea conține antioxidanți, are proprietăți antibacteriene și cicatrizante.

Nu este neapărat cea mai bună sursă de vitamine și minerale, însă în mod cert este una dintre cele mai sănătoase surse de zahăr. Poate calma tusea, poate împiedica infectarea rănilor, calmează alergiile și aparent, poate preveni cancerul.

Cum alegem mierea 100% naturală

Ai spune cu siguranță că soluția este să mergi în piață sau să cumperi mierea de la un producător local, și ai mai multe șanse să găsești o miere naturală, fără chimicale cancerigene.

Ca să alegi totuși mierea sănătoasă, îți vindem două ponturi. Primul este să iei un borcan în mână și să îl întorci cu fundul în sus. Indiferent de nectarul din care provine, mierea trebuie să fie vâscoasă, iar bula de aer care se va ridica la suprafață trebuie să fie omogenă.

Un alt truc este să rugați comerciantul să vă ofere o mostră. Încercați să turnați încet mostra pe care o primiți în palmă sau pe un șervețel. Mierea naturală curge uniform, fără să se separe în mai multe picături.

Mierea își poate pierde din proprietăți la temperaturi foarte mari
Specialistii spun că, supusă unor temperaturi foarte mari, mierea trece prin anumite procese chimice în urma cărora o parte din enzimele vii si vitamina C se inactivează. De aceea, evitați să adăugați miere în băuturi fierbinți.

Dacă preparați cafea, ceai sau lapte, nu adaugati mierea la fierbere, lasați băutura să ajungă la temperatura camerei înainte de a adăuga mierea. În legătură cu mult vehiculata aldehidă care apare in mierea fierbinte-HMF – hidroximetilfurfurol, aceasta apare prin deshidratarea unor zaharuri si interactiunea cu unele proteine, la o temperatura mai mare de 40 grade C, insa concentratia din miere nu ajunge la valori atat de mari incat sa determine toxicitate in organism; exista multe alte ingrediente cu o concentratie mai mare, cum ar fi cafeaua prajita, painea prajita, produsele de patiserie. Insa rezervele cu privire la supunerea la incalzire a mierii provin din faptul ca isi pierde din proprietati, nu ca ar deveni toxica.

Ne energizează și induce o stare de bine

Când glucoza din mierea de albine este procesată și ajunge în sânge, nivelul nostru de energie crește. De aceea, după ce consumi ceva dulce, cum este și mierea, ai mai multă energie, ești mai puțin stresată și te simți mai bine.

Dacă ești obosită dimineața adaugă o linguriță de miere în cafea sau ceai, sau apelează la ea după-amiaza, ca parte a unei mici gustări între prânz și cină.

Poate fi adăugată în aproape orice combinație

Te-ai gândit vreodată să adaugi mierea în sosuri? Încearcă! Mierea e delicioasă nu doar în deserturi sau la micul dejun, ci și în freshuri, salate sau mâncăruri gătite. Poate echilibra gusturile mai puternice de sărat sau acru.

De exemplu, prepară un dressing din iaurt și miere pentru salata ta cu rucola. Sau unge puțin pieptul de pui cu miere înainte de a-l băga la cuptor, pentru o crustă delicioasă.

Este ideală pentru înfrumusețare

Când vine vorba despre cosmetică, mierea are beneficii în orice plan îți trece prin minte. Pentru piele, pentru păr, pentru unghii. Este intens hidratantă, și o poți aplica singură sau în combinație cu fructe, legume, iaurt sau uleiuri naturale.

Chiar dacă ai tenul gras, poți realiza o mască cu miere de albine de 2-3 ori pe lună, în special iarna. Va compensa lipsa de vitamine de la nivelul tegumentului și îți va lăsa pielea foarte luminoasă.