Revista Sănătate

8 lucruri pe care doar cei cu hipertensiune le inteleg

Tensiunea arteriala este forta pe care sangele tau o exercita pe peretii arterelor prin care circula, iar atunci cand aceasta forta este prea mare, pot sa apara numeroase probleme.

Hipetensiunea arteriala este considerata „un ucigas tacut”, iar daca este lasata netratata sau necontrolata, ea poate cauza multe probleme de sanatate. Acestea includ insuficienta cardiaca, pierderea vederii, accidentul vascular cerebral si bolile renale.

Ca pacient diagnosticat cu hipertensiune arteriala, cel mai probabil stii ca aceasta poate avea numeroase complicatii, pe langa cele mentionate aici. Asa ca astazi ne indreptam atentia in directia acelor lucruri pe care doar persoanele hipertensive le inteleg cel mai bine in privinta afectiunii lor.

1. STII CA HIPERTENSIUNEA AFECTEAZA MAI MULT DECAT VASELE DE SANGE SI PROVOACA MULTE „DAUNE” IN ORGANISM
Pe masura ce tensiunea arteriala creste, toate vasele de sange din corp sunt deteriorate, iar acest lucru provoaca aparitia accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic, insuficientei cardiace, insuficientei renale, dementei, impotentei si dificultatilor de mers, din cauza bolii arteriale periferice.

2. STII CA HIPERTENSIUNEA NU ARE SIMPTOME EVIDENTE
Hipertensiunea arteriala este o afectiune cronica, ce nu il determina pe pacient sa simta vreun semnal de alarma. Daca, de exemplu, pacientii cu poliartrita reumatoida nu isi iau medicamentele, vor simti durere la nivelul articulatiilor, asa ca isi vor lua acel medicament prescris de medic. Dar cei cu hipertensiune nu se confrunta cu niciun fel de simptom evident, asa ca, de multe ori, pacientii fac greseala de a opri tratamentul.

3. STII CAT DE IMPORTANTA ESTE VARSTA TA
Unul dintre factorii de risc legati de probabilitatea de a dezvolta aceasta boala este varsta. Si acum probabil ca stii ca, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, cu atat este mai mare riscul ca aceasta sa sufere de hipertensiune arteriala.

4. STII CA FUMATUL NU TE AJUTA CU NIMIC
Stii deja, cum probabil medicul tau ti-a explicat deja, ca fumatul provoaca ingustarea vaselor de sange, ceea ce rezulta intr-o tensiune arteriala si mai mare. De asemenea, fumatul reduce continutul de oxigen al sangelui, astfel incat inima ta trebuie sa pompeze mai mult pentru a compensa aceasta lipsa, cauzand o crestere in presiunea sangelui.

5. STII CA ALCOOLUL TREBUIE EVITAT CU ORICE PRET
Consumul de alcool este un factor de risc pentru cei cu hipertensiune, iar tu stii deja aceasta informatie pretioasa. Persoanele care consuma alcool in mod regulat au o tensiune sistolica mai mare decat cele care nu beau alcool, potrivit cercetatorilor.

6. STII CA SOLNITA DE SARE NU TREBUIE SA STEA LA TINE IN BUCATARIE
Consumul mare de sare si de alimente sarate este un alt factor de risc. Cercetatorii spun ca tarile in care oamenii nu consuma multa sare inregistreaza valori mai mici ale tensiunii arteriale. Asa ca stii prea bine ca, pentru a-ti mentine inima sanatoasa, e esential sa nu mai consumi sare si nici alimente sarate.

7. STII CE TREBUIE SA FACI PENTRU A-TI REDUCE VALORILE TENSIUNII ARTERIALE
Din momentul in care medicul sau asistenta ti-a spus ca ai hipertensiune arteriala, stii ca te-a incurajat sa faci anumite schimbari in stilul tau de viata, iar aceste schimbari te-au ajutat sa reduci valorile. Modificarile facute au inclus multe aspecte, cum ar fi sa cresti intervalul de timp dedicat activitatii fizice, sa slabesti, sa reduci consumul de sare din dieta ta, sa renunti complet la alcool sau sa reduci la minimum alcoolul si sa adopti o dieta sanatoasa si echilibrata.

8. STII CAT DE IMPORTANTE SUNT MEDICAMENTELE ANTIHIPERTENSIVE
Ai aflat in timp ca, daca tensiunea ta arteriala ajunge la valori foarte mari sau daca aceste schimbari pe care le-ai facut in stilul tau de viata nu au reusit sa reduca suficient de mult tensiunea arteriala, medicul iti va prescrie cel mai probabil medicamente pentru a trata hipertensiunea. Aceste medicamente sunt importante, pentru ca ele controleaza tensiunea arteriala si tot ele iti reduc riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC).