Revista Sănătate

Murături în loc de medicamente – afecțiuni prevenite sau tratate

Gogonelele murate atacă virușii hepatici, castraveții murați combat diabetul și reglează valorile colesterolului, iar conopida murată împiedică dezvoltarea mutațiilor celulare, stopând procesele de îmbătrânire.

În urma studiilor științifice a rezultat că un consum zilnic de 300 gr. de murături, în timpul meselor principale, este suficient pentru întreținerea sănătății. Pe parcursul curelor cu murături se vor consuma minimum 2 litri de apă pe zi, astfel încât rinichii să nu fie afectați de surplusul de sare pe care trebuie să îl elimine.

Castraveții murați, anti – diabetici

Castraveții murați au cele mai puține zaharuri dintre toate murăturile. Coaja lor conține substanțe care ajut la procesarea ușoară a proteinelor și a grăsimilor, prin stimularea puternică a digestiei și a metabolismului.

Digestie dificilă, dispepsie

Cura cu castraveți murați este recomandată îndeosebi persoanelor care asimilează mai greu mâncărurile bogate în grăsimi sau proteine, precum și celor cu indigestii sau probleme biliare frecvente.

Tripsina, o enzimă prezentă în coaja castraveților murați, ajută organismul să digere și să asimilize proteinele mult mai ușor. Mai mult, bacteriile prietenoase din aceștia normalizează flora tubului digestiv, prevenind balonarea, indigestiile sau disconfortul abdominal după servirea mesei.

În acest caz, se vor consuma castraveți murați la mesele principale.

Diabet zaharat

Castraveții murați reprezintă un prețios leac pentru prevenirea și tratarea diabetului. Cei murați în apă cu sare au o cantitate aproape neînsemnată de zaharuri, însă conțin substanțe stimulatoare ale activității pancreasului, precum și substanțe care măresc receptivitatea organismului la insulină.

Se mănâncă fără nici un fel de restricție cantitativă.

Colesterol și trigliceride mărite

Castraveții murați sunt inamicii grăsimilor și colesterolului în exces din sânge. Fibrele alimentare și stimulatorii activității hepatice ajută la scăderea valorilor trigliceridelor și ale colesterolului, protejând vasele de sânge de depunerea acestora.

Se vor consuma minimum 300 gr. pe zi de castraveți murați, pe o perioadă de minimum 3 luni.

Gogonelele murate, anti – cancerigene și hepatoprotectoare

Atunci când sunt consumate crude (verzi), gogonelele sunt toxice pentru organism, afectând ficatul și sistemul nervos. Pe de altă parte, murate, gogonele se transformă în medicamente prețioase pentru sănătate. Substanțele toxice devin inactive, iar cele cu valoare terapeutică sunt amplificate.

Coaja și pulpa gogonelelor au uimit lumea medicală prin compoziția de-a dreptul miraculoasă. Mai exact, principiile active din acestea au un potențial fantastic de vindecare, unice, de altfel, în lumea plantelor medicinale sau a medicamentelor.

Boală canceroasă

În urma unei cercetări realizate în anul 2010, în Coreea de Sud, s-a descoperit că tomatele verzi conțin citostatice naturale, care duc la auto – distrugerea anumitor formațiuni tumorale. Cele care au arătat rezultate impresionante au fost cazurile de cancer pulmonar și cancerul de col uterin.

Hepatită virală

Alcaloizii din gogonele împiedică înmulțirea virușilor hepatici, blocând proliferarea virusului C. în combinație cu frunzele de vâsc, gogonelele oferă rezultate excepționale în cazul persoanelor care nu au răspuns la tratamentele pe bază de interferon.

Rezistență fizică

Gogonele sunt recomandate pentru creșterea rezistenței la efort fizic îndelungat. Sunt mai eficiente ca steroizii (substanțe hormonale toxice) și ajută la creșterea masei musculare, motiv pentru care ele sunt introduse frecvent în alimentația amatorilor de culturism. Totodată, sunt recomandate în cazul adolescenților sau copiilor cu o constituție firavă sau o dezvoltare fizică întârziată.

Conopida murată, reglator hormonal

Bogată în vitamina C, vitamina B6 și potasiu, conopida murată este recomandată în:

Boli cardiovasculare

Valorile ridicate de potasiu ajută la reglarea ritmului cardiac și tensiunii arteriale. Legume împiedică oxidarea grăsimilor și colesterolului pe artere, prevenind tulburările circulatorii cerebrale și ischemia cardiacă.

Boli nervoase degenerative

Atât conopida, cât și broccoli murat, consumate în cantități mari, oferă o memorie şi o coordonare neuromotorie mai bună.

Ambele sunt recomandate pentru prevenirea bolilor nervoase degenerative, Alzheimer, Parkinson.

Varza murată, anti – obezitate și anti – cancerigen

Cantitatea foarte mare de antioxidanți, conținutul enorm de fibre și numărul scăzut de calorii, recomandă varza albă murată în caz de obezitate. În timpul sezonului rece, cei cu supragreutate sau obezitate nu ar trebui să ignore varza murată.

Varza roșie murată previne și ajută în tratamentul cancerului bucal, esofagian, de colon și de rect, moarea de varză roșie (zeama) fiind un adjuvant în cazul cancerului hepatic, de prostată și pulmonar. Antioxidanții din varza roșie murată neutralizează anumiți agenți cancerigeni puternici, precum aditivii sintetici din mezeluri, gudroanele din fumul de țigară sau pesticidele din legume și din apă.

Precauții

Deși efectele adverse ale consumului de murături sunt foarte rare, există posibilitatea producerii unor deranjamente digestive.

De asemenea, cei care suferă de hipertensiune sau afecțiuni renale și care au contraindicat aportul de sare, sunt sfătuiți să desăreze, în prealabil, murăturile, în multă apă.