Revista Sănătate

Prepară acest tonic medicinal cu proprietăţi detoxifiante puternice

Detoxifierea corpului este o modalitate bună de a elimina din sistem toxinele otrăvitoare şi de a sprijini funcţionarea tuturor organelor interne. Astăzi îţi prezentăm reţeta unui remediu detoxifiant excelent – „suc din sfeclă fermentată”. Acest preparat tradiţional est-european este un puternic tonic medicinal obţinut prin fermentare. Proprietăţile sale terapeutice sunt multiple…

Această rețetă este de provenienţă rusească, fiind adesea obţinut şi din pâine de secară învechită. Reţeta diferă însă de la o regiune la alta. În Ucraina, de exemplu, acesta se prepară din sfeclă, unde această legumă are o tradiţie veche atât în gastronomie, cât şi în medicina populară.

Proprietăţile sucului de sfeclă fermentată

Transformarea sfeclei roşii în sfeclă fermentată creşte semnificativ valoarea nutritivă a acestei legume şi o îmbogăţeşte cu bacterii probiotice şi enzime sănătoase care susţin sănătatea aparatului digestiv. Cu ajutorul acestui preparat, stomacul absoarbe mai eficient nutrienţii din alimentaţie.

Câte o porţie de 120 ml luată de două ori pe zi acţionează ca un excelent tonic sanguin, sprijină digestia, echilibrează tranzitul intestinal, alcalinizează sângele, curăţă ficatul şi ajută la eliminarea pietrelor la rinichi.

Reţeta tonicului pe bază de sfeclă
Prepararea acestui remediu fermentat este foarte simplă. Iată ingredientele necesare şi modul de preparare:

Ingrediente

– 4 bucăţi de sfeclă roșie de mărime medie

– o lingură de sare de Himalaya

1 litru de apă

– o rădăcină de 3-4 cm de ghimbir

– Instrumentar: un borcan din sticlă cu volumul de 2l prevăzut cu capac.

Instrucţiuni:

– Spală bine sfecla, apoi, fără să îndepărtezi neapărat coaja, tai-o cubuleţe mici şi aşază-le în borcan. Spală și curăță de coajă ghimbirul, apoi dă-l pe răzătoarea mică. Adaugă-l și pe acesta în borcan.

– Umple borcanul cu apă şi lasă o toleranţă de cel puţin trei degete între lichid şi buza vasului. Adaugă apoi sarea.

– Acoperă buza borcanului cu o pânză, un prosop sau un tifon, apoi fixează materialul de borcan cu sfoară sau cu un elastic din cauciuc.

– Lasă borcanul să stea timp de 3-5 zile în cămară sau pe o etajeră din bucătărie. Zilnic, desfă tifonul şi înlătură masa gelatinoasă şi spuma de la suprafaţă.

– Preparatul este gata atunci când capătă o coloraţie închisă şi se formează bule de aer în treimea superioară a borcanului. La acest stadiu, îndepărtează pânza şi închide borcanul cu un capac etanş.

– Mută apoi borcanul în frigider şi mai lasă-l să fermenteze 2-3 zile la rece.

– Când tonicul e gata, începe să consumi între 100 ml şi 120 ml din el de două ori pe zi.

Consumat regulat, organismul va fi purificat de toxine şi tranzitul intestinal se va îmbunătăţi considerabil!