Revista Sănătate

Nenumaratele beneficii ale Uleiului din Semințe de Rodie

Uleiul esențial din semințe de rodie face parte din categoria alimentelor vindecătoare folosit de mii de ani. Fructul a fost apreciat timp de secole în medicină și în zona de cosmetică, astăzi uleiul fiind folosit într-o mulțime de tratamente destinate înfrumusețării. Dar beneficiile acestuia pentru sănătate sunt multiple.

Iată la ce este bun uleiul din semințe de rodie:
Contribuie la tratarea acneei. Uleiul de semințe de rodie este renumit pentru proprietățile sale antibacteriene dar și antiinflamatoare, care pot ajuta la eliminarea acneei.

Stimulează buna funcționare a sistemului imun. Uleiul din semințe de rodie este bogat în vitamina C care stimulează imunitatea organismului, ceea ce ajută la creșterea capacității de apărare a organismului împotriva bacteriilor și a virușilor. Altfel spus el poate preveni răcelile și infecțiile respiratorii.

Reduce nivelul colesterolului rău – LDL. Este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care sunt cunoscute pentru a reduce nivelurile de colesterol LDL și pentru îmbunătățirea celui bun – HDL. În plus, el contribuie și la reducerea nivelurilor de trigliceride.

Prin faptul că poate controla nivelul colesterolului, acesta este bun pentru că reduce riscul de boli cardiovasculare.

Reduce rezistența la insulină. Sunt studii care arată că acest ulei ajută la reducerea rezistenței la insulină, ceea ce duce la o mai bună absorbție a glucozei din sânge.

Benefic pentru sănătatea pielii. Uleiul de rodie este bogat în antioxidanți și este un agent excelent de hidratare, ceea ce îl face ideal pentru menținerea sănătății pielii. În plus, acesta ajută la diminuarea daunelor provocate de radicalii liberi, poate promova sinteza de colagen și poate reduce semnele îmbătrânirii și poate combate ridurile.

Aliat în curele de slăbire. Uleiul din semințe de rodie poate îmbunătăți rata metabolică, crescând metabolismul grăsimilor și împiedicând stocarea de grăsimi noi. Este un aliat de nădejde atunci când vrei să slăbești.

Ajută la prevenirea cancerului. Sunt studii care susțin că un anumit compus care se află în acest ulei – acidul punicic – ar putea să stopeze creșterea și înmulțirea celulelor canceroase. Mai mult, se pare că acest ulei poate perturbă producția de energie în mitocondriile acestor celule canceroase, ucigându-le în acest proces.

Ameliorează simptomele artritei. Consumul de ulei din semințe de rodie ajută la ameliorarea inflamației și a durerii în cazul crizelor de artrită.

Reducere simptomele care însoțesc menopauza. Acest ulei ar avea efect benefice în cazul simptomelor de menopauză, ameliorându-le.

Îmbunătățește funcția cognitivă. Sunt cercetători care spun că o utilizare constantă a acestui ulei poate duce la o îmbunătățire a memoriei. Mai mult, se crede că poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinsonul datorita proprietăților sale anti-inflamatorii.

Oprește căderea părului. Uleiul de semințe de rodie poate ajuta la stoparea căderii părului.

Reduce tensiunea arterială. Consumul constant poate duce la o îmbunătățire a valorilor tensiunii arteriale.

Grăbește vindecarea rănilor. Acest lucru se explică pentru că uleiul din semințe de rodie are proprietăți antibacteriene. De asemenea, el poate accelera vindecarea pielii datorită proprietății sale de stimulare a colagenului. În astfel de situații se aplică de două ori pe zi peste zonele afectate.

Crește fertilitatea. Utilizarea regulată a uleiului din semințe de rodie se pare că ar putea diminua dismenoreea la femei. Practic, poate ajuta la îmbunătățirea fertilității, atât la bărbați, cât și la femei.

Protejează smalțul dinților. Altfel spus, uleiul este foarte bun și în menținerea sănătății dentare.