Revista Sănătate

Relatii toxice: Nu tolera violenţa în cuplu!

Deseori confundam relatiile violente cu cele in care exista doar violenta fizica. De multe ori, poate fi vorba de un abuz emotional sau psihologic, care nu numai ca este mai greu de recunoscut si controlat, dar este si mult mai usor trecut cu vederea de catre victime.

Pentru tinerele aflate la inceput de drum un astfel de comportament poate fi confundat cu „iubirea”. Si se ascund in spatele sintagmei: „se poarta asa cu mine pentru ca e gelos si ma vrea doar pentru el”. Cand de fapt, comportamentul abuziv reprezinta controlul total al partenerului fata de tine.

Cum recunosti un partener abuziv:

– Partenerul tau de viata este nemultumit de tine si iti spune constant acest lucru creand un disconfort si o stare de alerta din partea ta. In timp te vei simti ca si cum trebuie sa ai grija la ce spui si cum te comporti.
– Temperamentul partenerului tau este impulsiv, este suparat daca nu ai acorzi atentie si iti reproseaza constant ca nu ii oferi atentie.
– In situatii limita partenerul incepe sa rupa/sparga lucrurile tale personale.
– Partenerul indrazneste sa te bruscheze, sa te loveasca, stranga de brat, cu furie, insa tu treci cu vederea avand impresia ca nu este ceva atat de grav. Consideri ca abuzul fizic de care tocmai ai avut parte este minor in comparatie cu ce se mediatizeaza? Ei bine, acesta poate fi doar inceputul.
– Reprosurile si jignirile sunt din ce in ce mai frecvente.
– Te ameninta ca se sinucide daca te desparti de el.
– Nu reactioneaza in public nicicum insa in intimitate acesta se dezlantuie precum o fiara, iar dupa intreag circul te forteaza sa aveti contact sexual.

In cazul in care te regasesti in randurile de mai sus este cazul sa te indepartezi de partenerul tau pentru ca, din pacate, sansele ca acesta sa se schimbe au disparut. Frica nu trebuie sa existe intr-o relatie de cuplu indiferent de intensitatea acesteia. Teama ca partenerul va ajunge seara acasa si se va lua de tine trebuie alungata complet. Fiecare dintre noi are nevoie de iubire si liniste, caldura si armonie in caminul sau. Niciuna dintre noi, femeile, nu trebuie sa fie privata de aceste lucruri.

In cazul in care esti intr-o astfel de relatie si esti speriata de ce ai putea pati daca vrei sa-l parasesti, apeleaza 112 si cere politiei un ordin de restrictie pentru ca partenerul tau de viata sa nu se mai apropie de tine. In cazul in care simti ca nu este necesar sa mergi atat de departe, indeparteaza-te de partener si alege o noua viata, trebuie sa stii ca prin ceea ce treci tu nu este normal sa treaca nimeni.