Revista Sănătate

Caz revoluționar…..crearea medicamentului care prelungeşte viaţa, testat pe șoareci!

Experimentul, condus de medicul Ronald DePinho de la Universitatea Harvard, are ca idee intriga filmului „The Curious Case of Benjamin Button”. DePinho a reuşit, pentru prima dată, să inverseze procesul de îmbătrânire, în cadrul experimentelor realizate pe şoareci.
Tratamentul experimental dezvoltat de cercetători de la Harvard Medical School au transformat şoareci bătrâni şi fragili în animale sănătoase, prin regenerarea corpurilor lor îmbătrânite, informează Guardian.
O terapie anti-îmbătrânire ar putea avea un impact dramatic asupra sănătăţii publice, prin scăderea ponderii problemelor legate de vârstă, cum ar fi demenţa, bolile cardiace şi infarcturile, precum şi o mai bună calitate a vieţii la persoanele vârstnice.
Echipa de la Harvard s-a concentrat pe un proces numit „telomere shortening” (scurtare de telomere). Majoritatea celulelor din corpul uman conţin 23 de perechi de cromozomi, care poartă ADN-ul. La capătul fiecărui cromozom se află o porţiune protectoare, numită telomer.

Şoarecii produc telomerază pe tot parcursul vieţii, însă producerea enzimei încetează la omul adult, compromis care împiedică creşterea necontrolată a celulelor şi transformarea în cancer. Creşterea nivelului de telomerază la om ar putea încetini procesul de îmbătrânire, dar spori riscul dezvoltării unui cancer. DePinho este de părere că tratamentul ar fi sigur la om dacă ar fi administrat periodic şi numai la tineri care nu au niciun fel de celule canceroase în corp.
Cercetătorul spune că niciunul din şoarecii folosiţi în experiment n-a făcut cancer după tratament.