Revista Sănătate

Harta preţurilor alimentelor. Unde găseşti cea mai ieftină mâncare – EXCLUSIV!

alimentele se vor scumpi in februarie 2019 cu 6 - 8 %

Specialiștii estimează o creștere a prețurilor cu 6 – 8%, chiar din luna februarie. De vină ar fi deprecierea monedei naționale și prea multe alimente din import.

Au crescut salariile, s-au mărit puțin și pensiile, dar se scumpește din nou mâncarea, spun specialiștii.

De ce se scumpește mâncarea ?

Recordurile atinse de valoarea monedei europene și creşterea salariilor de la 1 ianuarie vor aduce scumpiri majore chiar de luna viitoare, pe de o parte din cauza importurilor, în special cele agroalimentare, iar pe de alta pentru că plata salariilor aferente lunii ianuarie se face în luna februarie, scrie adevarul.ro.

„Preţurile, în special cele ale alimentelor, vor creşte cu cel puţin 6 – 8% din luna februarie, pentru că leul s-a devalorizat puternic în ianuarie, cu aproape 10 bani, iar acest lucru se va răsfrânge asupra importurilor. Cum România importă mai mult de jumătate din alimentele aflate la raft, acest lucru va fi foarte vizibil. Pe de altă parte, angajatorii, chiar şi cei din mediul privat, au fost obligaţi să majoreze salariile de la 1 ianuarie, de la 1.900 lei brut, la 2.080 lei brut şi 2.350 lei brut pentru cei cu studii superioare care profesează de cel puţin un an în domeniile în care s-au specializat. De unde credeţi că vor scoate bani, în februarie, pentru plata acestora? Din buzunarul lor? Nu! Din cel al cumpărătorilor. Toate aceste cheltuieli de producţie, pe plan intern, se vor răsfrânge în preţuri. Adică, toate preţurile vor creşte din februarie, pe de o parte din cauza deprecierii leului, iar de cealaltă din cauza creşterii costurilor de producţie”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.