Revista Sănătate

Prevenirea si tratarea calculilor biliari ar putea avea un nou aliat

Un studiu recent indica o abordare noua si promitatoare pentru a preveni si trata calculii biliari compusi din colesterol.

Potrivit estimarilor actuale, milioane de oameni au sau vor dezvolta calculi biliari.

Desi doar un mic procent din acesti indivizi cu calculi biliari dezvolta simptome, statisticile arata ca sute de mii de oameni vor fi supusi unei interventii chirurgicale de indepartare a calculilor biliari si multi dintre acesti pacienti vor lua medicamente pentru a tine boala sub control sau pentru a trece printr-o serie de proceduri menite sa ii ajute in dizolvarea calculilor biliari.

Un nou studiu publicat in martie 2017 in „The American Journal of Pathology” (Jurnalul American de Patologie) scrie despre o noua abordare promitatoare, pentru a preveni si pentru a trata calculii biliari cauzati de colesterol, o afectiune care reduce productia biliara a colesterolului prin activarea receptorilor prezenti in tesuturile ficatului si ale intestinului subtire.

Litiaza biliara, adica acumularea de calculi de colesterol in vezica biliara (popular, „pietre la fiere”), este una dintre cele mai comune boli gastrointestinale si rata de incidenta este in crestere, din cauza standardelor de trai imbunatatite, a unei diete cronice bogate in colesterol si din cauza supra-alimentarii.

Studiul acesta indica faptul ca un receptor (numit „constitutive androstane receptor”) joaca un rol important in mentinerea homeostaziei colesterolului si nivelurilor trigliceridelor, iar activarea acestui receptor (abreviat CAR) poate reprezenta o noua abordare in tratarea litiazei biliare (calculilor biliari compusi din colesterol si alti factori).

Activarea receptorului CAR modifica compozitia biochimica a calculilor biliari de colesterol si bila hepatica pentru a obtine efectele care actioneaza impotriva litogenezei (formarii de pietre la fiere). Cercetatorii au comparat soarecii de laborator care au fost saptamanal injectati (timp de 2 saptamani) cu un medicament care stimuleaza activitatea receptorului CAR cu alti soareci carora li s-au administrat injectii cu o substanta neutra, de control. Toti soarecii au fost hraniti apoi fie cu o dieta standard, fie cu o dieta bogata in colesterol/grasimi, care a indus aparitia pietrelor sau calculilor biliari.

Oamenii de stiinta au descoperit ca 94,7% dintre soarecii care nu au fost stimulati cu receptorul CAR au dezvoltat calculi biliari, comparativ cu 33,3% dintre soarecii injectati cu medicamentul care stimula receptorul CAR, cand au fost hraniti cu acea dieta bogata in colesterol si grasimi.

Analiza microscopica a tesuturilor a aratat diferente izbitoare. Vezica biliara a soarecilor care nu au fost tratati cu acel receptor a fost umpluta cu calculi biliari compusi din bila cu cristale agregate de colesterol. Pe de alta parte, soarecii tratati cu receptorul CAR au prezentat o bila transparenta, fara segmente de colesterol. Dupa 2 saptamani in care soarecii de laborator au urmat dieta bogata in colesterol si grasimi, peretii vezicii biliare a soarecilor din grupul de control au prezentat o dovada clara de inflamatie, care nu s-a observat in grupul tratat cu receptorul CAR.

Stimularea receptorului CAR produce si beneficii conexe, inclusiv conversia sporita a colesterolului in acizi biliari si cresterea reabsorbtiei de acid biliar. In mod colectiv, se pare ca receptorul CAR joaca un rol important in mentinerea homeostaziei colesterolului, acizilor biliari si a nivelului trigliceridelor.

Ramane de vazut daca acest receptor CAR va fi un aliat nou in prevenirea si tratarea calculilor biliari cauzati de colesterol la om.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!