Revista Sănătate

Cum să folosim ghimbirul pentru a calma rapid durerile de spate, artritice şi musculare

Ghimbirul, plantă venerată de milenii, are peste 470 de principii active care aduc beneficii biologice profunde.
Rădăcina de ghimbir are efecte analgezice prin reducerea prostaglandinelor responsabile de sensibilizarea receptorilor durerii din terminaţiile nervoase.

Are un rol benefic pentru întreg organismul. Alină durerile artritice, durerile de genunchi, durerile de spate.

DURERI DE SPATE

Se prepară un amestec din 2 linguriţe de ghimbir ras, o jumătate de linguriţă de pastă de ardei roşu, 1 linguriţă de praf de turmeric şi puţină apă călduţă, suficientă cât să formeze o pastă.

Mixtura se aşează pe un tifon pus în câteva straturi şi se aplică pe zona dureroasă, fixând tifonul cu leucoplast. Tratamentul se face seara, înainte de culcare. Cataplasma cu ghimbir se lasă să acţioneze până dimineaţa.

DURERI DE GENUNCHI

Într-un litru de apă se adaugă 200 gr. ghimbir proaspăt. Se pun pe foc şi se fierb aproximativ 15 minute.

În apa fierbinte se înmoaie bine două prosoape mai mici – cu atenţie, să nu vă opăriţi – care se aplică pe zona dureroasă. Se acoperă bine cu prosoape uscate şi se lasă să acţioneze timp de 10 minute. După alte 10 minute de pauză, procedeul se reia. Tratamentul se repetă zilnic, timp de 2 săptămâni, pe parcursul cărora durerile ar trebui să dispară.

DURERI ARTRITICE

Aplicarea ghimbirului pe piele poate aduce o ameliorare ȋn ceea ce priveşte durerile artritice, distrugând rezervele de substanţă P, un neurotransmiţător care conduce semnalele dureroase la măduva spinării şi apoi la creier.

Se aplică în mod repetat ghimbir mărunţit/ras pe piele. Dat pe răzătoare, se eliberează mai multe substanţe active decât atunci când îl tăiaţi felii sau dacă îl tocaţi.

DURERI ARTICULARE ŞI MUSCULARE

Aceste comprese sunt aplicabile chiar şi pentru gât înţepenit de la curent sau umeri dureroşi de la muncile statice.

Se amestecă pudră de ghimbir şi ulei de ricin, iar pasta formată se aplică pe zona dureroasă. Foarte bună este şi compresa cu infuzie de ghimbir proaspăt, cât de caldă suportă organismul, aplicată pe zona dureroasă.

REUMATISM

Peste rădăcina de ghimbir curăţată de coajă şi tăiată mărunt sau dată pe răzătoare se toarnă ulei de susan, de migdale sau de măsline, cât să acopere planta. Se lasă la macerat timp de 12-14 zile (se agită zilnic), se strecoară şi se lasă la decantat 2-3 zile. Se toarnă într-o sticlă curată.

Se amestecă 3 picături ulei de ghimbir în 30 ml. ulei vegetal obişnuit sau ulei de cocos. Amestecul astfel obţinut se foloseşte zilnic, pe post de ulei de masaj.