Revista Sănătate

Un nivel mic al colesterolului „rau” creste riscul pentru o afectiune mortala

Un studiu recent avertizeaza ca femeile cu nivel scazut de colesterol lipoproteinic cu densitate scazuta, numit „colesterol rau”, se pot confrunta cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Conform celor mai recente recomandari din partea Colegiului American de Cardiologie si a American Heart Association, nivelurile de colesterol de lipoproteine ​​cu densitate scazuta (LDL) trebuie sa ramana sub 100 miligrame pe decilitru (mg / dl) pentru mentinerea sanatatii. Asta pentru ca, in general, specialistii au considerat LDL ca fiind colesterol „rau”. LDL transporta colesterolul la celulele care trebuie sa-l foloseasca, dar daca nivelurile sale sunt prea mari, se poate lipi de artere, ducand la tot felul de probleme cardiovasculare.

Cu toate acestea, o cercetare noua a celor de la Scoala Medicala Harvard din Boston si Brigham and Women’s Hospital a constatat ca femeile cu niveluri de LDL mai mici de 100 mg / dl pot fi mai expuse unui risc de accident cerebral hemoragic. Acest tip de accident vascular cerebral, desi mai putin obisnuit decat cel ischemic este mai greu de tratat si, astfel, mai periculos. „Strategiile de reducere a nivelului de colesterol si trigliceride, cum ar fi modificarea dietei sau luarea statinelor, sunt utilizate pe scara larga pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, explica autorul studiului, Pamela Rist, de la Brigham si Spitalul Femeilor. „Dar femeile au un risc mai mare de accidente vasculare cerebrale decat barbatii, in parte pentru ca traiesc mai mult, astfel incat este foarte important sa se defineasca modalitati de reducere a riscului’, completeaza Rist.

In acest studiu, cercetatorii au analizat datele de la 27.937 de femei in varsta de 45 de ani si peste care au luat parte la Studiul Sanatatii Femeilor. Datele au inclus masuratori ale colesterolului LDL, lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) si nivelul trigliceridelor la inceputul studiului. Rist si echipa au analizat ambele date si inregistrarile medicale ale participantilor, pe o perioada medie de urmarire de 19 ani. Cercetatorii au descoperit ca in aceasta perioada, 137 de femei au prezentat un accident vascular cerebral. Ei au remarcat faptul ca aceasta conditie a aparut mai ales la femeile cu niveluri LDL de 70 mg / dl sau mai putin. Dupa ajustarea factorilor de confuzie posibili, cercetatorii au concluzionat ca femeile cu cele mai scazute niveluri de colesterol LDL au avut un risc de doua ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral hemoragic, ca si cele cu niveluri ridicate de colesterol LDL. Cercetatorii au identificat o asociere similara si in raport cu nivelurile trigliceridelor: 34 (sau 0,6%) din cele 5,714 femei cu cele mai scazute niveluri de trigliceride au prezentat un accident vascular cerebral, in timp ce acest eveniment a avut loc la 29 (0,4%) din cele 7989 femei cu cel mai mare nivel al trigliceridelor.

Femeile cu LDL colesterol foarte scazut sau trigliceridele scazute ar trebui sa fie monitorizate de catre medicii lor pentru alti factori de risc de accident vascular cerebral care pot fi modificati, cum ar fi hipertensiune arteriala si fumatul, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral hemoragic, recomanda Pamela Rist. „De asemenea, este nevoie de cercetari suplimentare pentru a determina cum sa reduca riscul de accident vascular cerebral hemoragic la femeile cu LDL foarte scazut si trigliceridele joase”, adauga ea.