Revista Sănătate

Cum stii ca vezica biliara nu functioneaza corect. Simptomele problemelor de colecist

Vezica biliara (colecistul) este un sac mic care stocheaza bila din ficat si se gaseste chiar sub ficat. Ea elibereaza bila prin caile biliare in intestinul subtire pentru a ajuta la descompunerea alimentelor pe care le consumati – in special alimente grase. De obicei, vezica biliara nu provoaca prea multe probleme sau ingrijorari, dar daca ceva incetineste sau blocheaza fluxul de bila din colecist pot aparea o serie de probleme. Cele mai frecvente probleme de colecist sunt:

1. Calculi biliari (litiaza biliara). Aceasta este o afectiune in care mici pietre, sau uneori mai mari, se dezvolta in interiorul vezicii biliare. Aceste pietre se formeaza din substante gasite in bila, incluzand colesterolul si un pigment numit bilirubina. Calculii biliari pot provoca durerea cunoscuta sub numele de colica biliara (vezi mai jos), insa aproximativ 90% dintre persoanele cu calculi biliari nu vor avea simptome. Majoritatea calculilor biliari simptomatici sunt prezenti de mai multi ani. 2. Colica biliara. Acest termen este adesea folosit pentru a descrie episoadele severe de durere care pot aparea atunci cand calculii biliari blocheaza fluxul de bila in intestinul subtire. Vezica biliara se contracteaza puternic impotriva blocarii, provocand dureri severe in spasme sau, uneori, dureri constante. Episoadele de colica biliara dureaza de obicei una pana la cinci ore, durerile usoare ramanand timp de pana la 24 de ore. Acestea sunt in mod obisnuit frecvente dupa mese mari sau grase, mai ales daca ati mai postit in prealabil.

3. Inflamatia vezicii biliare (colecistita). Poate fi cauzata de calculi biliari, consumul excesiv de alcool, infectii sau chiar tumori care determina acumularea de bila. Dar cea mai frecventa cauza a colecistitei este reprezentata de calculi biliari. In acest caz, iritarea produsa de calculi determina durere si umflarea peretilor colecistului. Un episod de inflamatie poate dura cateva ore sau chiar cateva zile. Febra nu este neobisnuita. Uneori, vezica biliara inflamata este invadata de bacterii intestinale si devine infectata. Ocazional, colecistul se poate rupe, ceea ce reprezinta o urgenta chirurgicala. Episoadele suspectate de colecistita necesita intotdeauna asistenta medicala, in special daca aveti febra. 4. Durerea biliara acalculoasa. Aceasta se refera la durerea din caile biliare. Poate fi cauzata de golirea necorespunzatoare a vezicii biliare, a cailor biliare prea sensibile sau a intestinului subtire sau a calculilor biliari care sunt prea mici pentru a fi descoperiti de scanarile imagistice sau care au trecut deja. 5. Colangita sclerozanta primara Aceasta se refera la inflamatia care provoaca cicatrizarea si ingustarea canalelor biliare si nu este cauzata de nicio alta conditie cunoscuta. In timp ce cauzele colangitei sclerozante primare nu sunt pe deplin intelese, medicii cred ca este cel mai probabil o tulburare autoimuna, in care sistemul imun ataca gresit propriile tesuturi ale organismului.Simptome comune ale bolilor vezicii biliare. Cel mai adesea, colecistul da semne ca nu functioneaza bine prin acele dureri in zona abdominala superioara, fie in partea dreapta superioara, fie in mijloc. Iata cateva simptome comune ale problemelor veziculei biliare: durere severa in partea dreapta superioara sau in centrul abdomenului, sensibilitate in abdomen, in special in cadranul drept superior, dureri abdominale care dureaza cateva ore, durerea care se poate extinde in spate, durere care se inrautateste dupa consumul mancarurilor grele, in special alimente grase, durere care se simte ascutita sau ca o crampa, durere care creste atunci cand inspirati adanc, arsuri la stomac, indigestie si gaze excesive, dureri in piept, greata, varsaturi, febra, frisoane, scaune de o culoare neobisnuita (adesea ca lutul), urina inchisa.