Revista Sănătate

Câte ouă putem, de fapt, mânca de Paște. Adevărul pe care medicii nu îl spun

Până în urmă cu câteva zeci de ani, oul era un aliment despre care se spunea că nu este bine să îl consumi mai mult de trei ori pe săptămână, considerat a fi un aliment care crește colesterolul.

După care, oul a devenit un mic erou, demontându-se aceste mituri. Nutriționiștii au dat undă verde consumului zilnic de ouă. Însă un studiu publicat vineri în Statele Unite asociază riscul ridicat de boli de inimă cu o creştere a consumului de ouă, aducând date noi în cadrul dezbaterii pe tema acestui aliment, pe de o parte considerat sănătos datorită conţinutului mare de proteine, dar şi nociv, din cauza colesterolului, relatează AFP şi Reuters.

Renumite pentru conţinutul său bogat în proteine şi calciu, ouăle pot fi integrate în meniul zilnic pentru că au o serie de vitamine şi minerale importante pentru sănătate. Astfel, într-un ou de dimensiune medie, care are aproximativ 78 de calorii, găsim 6,29 g de proteine, 25 mg de calciu, 0,59 mg de fier şi 112, 7 mcg de colină. De asemenea, un ou ne poate furniza 22 mcg de acid folic, 260 UI de vitamina A, 44 UI de vitamina D şi 176 mcg de luteină şi zeaxantină, precum şi complexul de vitamine B, în cantităţi mici.

Ei bine, consumul se stabileşte în funcţie de greutatea corporală, sex, stil de viaţă, consumul zilnic de calorii şi obiceiurile alimentare, dar şi de sănătate.

Şcoala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă, în medie, un ou pe zi, pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun şi pentru a întări şi menţine sănătatea inimii.

Noua analiză a cuprins date prelevate de la circa 30.000 de americani, incluse în şase studii distincte, şi a fost publicată în The Journal of the American Medical Association (Jama).

Potrivit concluziilor analizei, creşterea numărului de ouă consumate într-o zi cu, în medie, o jumătate de ou a sporit riscul de boli cardiovasculare cu 6% şi pe cel de deces prematur cu 8% în perioada studiată.

”Mesajul este că persoanele care consumă niveluri ridicate de colesterol din alimentaţie prezintă mai târziu în viaţă un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă şi de deces”, a explicat coautoarea studiului, Norrina Allen, profesor asociat de medicină preventivă la Facultatea de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern.

”În alimentaţia din Statele Unite, ouăle sunt una dintre principalele surse de colesterol”, a explicat ea.

De-a lungul timpului, consumul de ouă a fost asociat cu riscul de declanşare a diabetului de tip II, dar cele mai multe studii nu au avut rezultate clare privind acest efect. Dimptotrivă, concluziile cercetărilor au fost considerate fără consistenţă temeinică şi argumentate insuficient.

Un studiu amplu publicat în Jurnalul Clinic American de Nutriţie a fost comandat în scopul de a a fi stabilit dacă un consum mare de ouă poate creşte riscul de diabet zaharat de tip II la adulţii în vârstă. La studiu au participat 3.898 de adulţi, care au mâncat fie un ou pe zi, fie un ou pe lună, timp de 18 ani. La finalul studiului, s-a observat că persoanele care au consumat mai frecvent ouă nu au suferit o creştere substanţială a riscului de a dezvolta diabet de tip II.

În concluzie, avertismentele despre un consum mare de ouă nu are suficientă bază ştiinţifică, dar nici nu este bine să exagerăm cu savuratul ouălor, fie că sunt fierte sau prăjite.

Câte ouă se recomandă a fi mâncate pe parcursul unei zile, fără să fim afectaţi de efectele adverse asupra sănătăţii? Ei bine, consumul se stabileşte în funcţie de greutatea corporală, sex, stil de viaţă, consumul zilnic de calorii şi obiceiurile alimentare, dar şi de sănătate. Şcoala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă, în medie, un ou pe zi, pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun şi pentru a întări şi menţine sănătatea inimii.