Revista Sănătate

Ce este acupunctura? În plus, 7 beneficii de acupunctură !

Acupunctura este o tehnică holistică de sănătate care provine din practicile tradiționale de medicină chineză în care practicanții instruiți stimulează anumite puncte pe corp prin introducerea acelor subțiri în piele.

Majoritatea studiilor care au investigat acupunctura până în prezent au examinat dacă acupunctura poate reduce în mod sigur durerea. Cu toate acestea, este de asteptat ca, in urmatorii cativa ani, cercetatorii vor continua sa studieze daca sau nu s-ar putea ajuta cu alte conditii, de asemenea – inclusiv anxietate, depresie, inflamatii, bufeuri, efecte secundare ale chimioterapiei si insomnie.

Ce este acupunctura capabila sa trateze?

În prezent, acupunctura este folosită pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi:

 • spasme musculare și durere
 • probleme cronice de spate și durere
 • dureri de cap, inclusiv reducerea frecvenței și intensității migrenelor
 • dureri de gat
 • osteoartrită
 • genunchi durere
 • alergii
 • probleme digestive
 • stare de spirit, depresie
   Acupunctura este de obicei recomandata ca o metoda gratuita de tratament – ca ceva de incercat in plus fata de alte tehnici de gestionare a durerii, cum ar fi terapia fizica, exercitiile fizice si reducerea inflamatiei printr-o dieta sanatoasa.

7 Beneficiile acupuncturii

1. Ajută la reducerea durerilor de cap și a migrenelor
În 2009, după ce cercetătorii de la Centrul de Medicină Complementară de la Universitatea din München au analizat peste 11 studii care au implicat 2137 de pacienți cu acupunctură, au concluzionat că acupunctura „ar putea fi un instrument non-farmacologic valoros la pacienții cu frecvente dureri de cap cronice de tip tensiune”.

2. Îmbunătățește durerea cronică, incluzând durerea de spate, gât, genunchi sau artrită

Cercetatorii au analizat studiile clinice care implica peste 17.000 de pacienti si rezultatele au aratat ca pacientii care au primit acupunctura au avut mai putina durere decat pacientii din grupul de control placebo pentru dureri musculare si dureri de spate si gat, dureri osoase, dureri de cap cronice. Concluzia a fost că acupunctura este eficientă pentru tratamentul durerii cronice și este „mai mult decât un efect placebo, de aceea este o opțiune rezonabilă de recomandare pentru medici”.

3. Ajută la tratarea insomniei
Universitatea de Medicina Chineza din Beijing a efectuat metaanalize mari in 2009, care au aratat un efect benefic al acupuncturii in reducerea simptomelor de insomnie, comparativ cu nici un tratament. Analiza a constatat că la pacienții care au luat medicamente sau tratamente pe bază de plante pentru a ajuta la somn, adăugarea terapiei cu acupunctura a arătat efecte mai bune decât administrarea medicamentelor sau a plantelor numai.

Un alt beneficiu a fost că, spre deosebire de multe medicamente pentru somn, sesiunile de acupunctură nu au avut efecte secundare adverse.

4. Îmbunătățește recuperarea cancerului și chimioterapiei
Potrivit Institutului National al Cancerului, mai multe studii arata ca acupunctura poate ajuta la imbunatatirea imunitatii si la accelerarea recuperarii dupa tratamentul cancerului. Un studiu randomizat, de exemplu, a constatat că tratamentul acupuncturii a îmbunătățit imunitatea, numărul de trombocite și a împiedicat o scădere a celulelor sănătoase după radioterapie sau chimioterapie, comparativ cu lipsa acupuncturii.

Cercetatorii au raportat ca pacientii din ambele grupuri de tratament acupunctura, de asemenea, au experimentat mai putina durere de la tratamente, imbunatatirea calitatii vietii si o scadere a diferitelor efecte secundare negative ale chimioterapiei, cum ar fi greața.

5. Ajută la prevenirea declinului cognitiv
Unele cercetări precoce au arătat informații noi despre eficacitatea acupuncturii la Parkinson. Studiile arată că pot ameliora simptomele declinului cognitiv asociat vârstei, deoarece generează un răspuns neuronal în zonele creierului – cum ar fi putamenul și talamusul – care sunt în mod special afectate de boala Parkinson.

Într-un studiu efectuat în 2002 de către Departamentul de Neurologie al Universității din Maryland School of Medicine, după ce 20 de pacienți cu Parkinson au fost tratați cu acupunctură pentru 16 sesiuni, 85% dintre pacienți au raportat îmbunătățiri subiective ale simptomelor individuale, incluzând tremor, mersul pe jos, scrierea de mână, , durere, somn, depresie și anxietate. Nu au existat efecte adverse.

6. Sprijină sarcina, munca și sănătatea postpartum
Mulți medici recomandă acum acupunctura ca tratament pentru a reduce stresul, a echilibra hormonii și a ușura anxietatea și durerea sarcinii și a travaliului.

Este considerat un tratament sigur pentru multe dintre simptomele comune în timpul sarcinii – pentru a ușura tulpina fizică și emoțională a corpului – precum și după ce copilul se naște pentru a ajuta la orice stare de spirit, depresie, simptome mentale sau fizice pe care mama le poate experimenta. Poate fi folosit chiar înainte ca copilul să se pregătească pentru muncă.

7. Poate ajuta la atenuarea sindromului ovarului polichistic
Cercetarile sugereaza ca acupunctura poate aduce beneficii celor care sufera de sindromul ovarului polycystic (PCOS), cea mai comuna tulburare endocrina la femeile de varsta reproductiva, prin cresterea fluxului sanguin in ovare, reducerea volumului ovarian si a numarului de chisturi ovariene, controlul hiperglicemiei prin cresterea insulinei sensibilitatea și scăderea nivelului glucozei din sânge și a nivelului de insulină, reducând nivelul cortizolului și ajutând la scăderea în greutate și la anorexie. „Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a cunoaște adevărata eficacitate a acestui tratament. În mod similar, alte cercetări au constatat că intervenția electro-acupunctură a beneficiat de participanți la studiu cu PCOS mai mult decât exerciții fizice sau fără intervenție.

Puncte de acupunctură

Punctele de acupunctură, sau „acupoints”, sunt locații specifice ale corpului care sunt în centrul tratamentelor de acupunctură. TCM explică acupunctura ca o tehnică pentru „echilibrarea fluxului de energie sau a forței de viață” și că energia poate fi atinsă prin stimularea canalelor mici specifice pe corp.

Practicanții TCM cred că există un flux, cunoscut sub numele de „qi” sau „chi”, care este localizat în anumite „meridiane” în întregul corp. Chi este considerat a fi ceea ce separă bolnavii de cei sănătoși – și atunci când chi-ul nu este echilibrat, pot să apară toate boala, durerea, somnul sărac și oboseala.

Există 14 meridiane majore de canal energetic pe corp, cu sute de puncte situate de-a lungul fiecărui meridian unde sunt introduse ace de acupunctură.
Acestea includ aproximativ 360 de puncte diferite pe mâini, brațe, picioare, cap, spate și peste organele majore. Convingerea este că, prin introducerea ușoară a acelor în anumite puncte ale corpului, fluxul chi poate fi introdus și energia pacientului poate fi reechilibrată.
Punctele de acupunctură tind să fie localizate unde nervii intră într-un mușchi, în mijlocul unui mușchi sau într-un punct în care mușchiul se alătură osului.
Unele dintre meridianele majore de acupunctura includ:

 • Lung Meridian
 • Meridianul intestinal mare
 • Stomacul meridian
 • Meridianul splinei
 • Heart Meridian
 • Inductul mic Meridian
 • Vezica urinară Meridian
 • Rinichi Meridian
 • Meridianul ficatului                                                                                                                                      Acupunctura este o solutie promitatoare pentru pacientii care sufera de durere cronica care au ajuns sa se astepte la durere si, astfel, experienta niveluri sporite de durere si traume.Ca și în cazul multor terapii naturale, inclusiv noile terapii de conștientizare mentală principală, modul în care pacientul percepe și primește tratamentul poate influența beneficiile. Acesta este motivul pentru care respirația concentrată, feedback-ul biologic și alte tratamente alternative sunt acum implementate în medicina curentă.