Revista Sănătate

Sfaturi esentiale ca sa adormi repede si sa te trezesti usor in fiecare dimineata

De foarte multe ori suntem in situatia in care ne gandim cat de bine ne-ar prinde un pui de somn. Cu toate acestea, unora le este extrem de greu sa adoarma si, pe langa faptul ca adorm greu, se si trezesc extrem de greu dimineata. Daca fiecare dintre noi ar urma cateva sfaturi simple, am adormi mult mai usor si ne-am trezi cu mult mai multa usurinta. Iata care sunt cele mai importante 10 reguli pe care ar trebui sa le urmezi pentru a reusi sa iti formezi o rutina sanatoasa a somnului.

1. Bea ceva cald
Bauturile calde iti relaxeaza organismul astfel ca, daca vei bea ceai calde, un pahar de lapte sau o ciocolata calda inainte de culcare, sunt multe sanse sa adormi mai rapid.

2. Consuma alimente care contin magneziu
Cercetarile au aratat ca magneziul este unul dintre elementele esentiale pentru obtinerea unui somn bun. Alege fie sa consumi un supliment de magneziu sau alimente bogate in aceasta substanta.

3. Alege o anumita ora la care sa te trezesti constant
Daca organismul tau va fi obisnuit sa se trezeasca in fiecare zi la aceeasi ora, acesta asi va frma singur un ciclu al somnului care te va odihni si va fi usor de respectat.

4. Alege cu atentie temperatura din dormitor
Temperatura optima pentru dormit care iti asigura un somn linistitor si neintrerupt este cuprinsa 15 si 23 de grade.

5. Evita sa te agiti
Daca ti-ai petrecut mai mult de 20 de minute in pat incercand sa adormi si nu ai reusit, nu incepe sa te invarti pe toate partile. Incearca mai bine sa citesti ceva sau sa asculti muzica.

6. Nu diversifica prea tare activitatile din dormitor
Mintea ta trebuie sa asocieze zona dormitorului cu relaxarea si cu somnul, astfel ca nu ar trebui sa iti petreci prea mult timp acolo facand alte lucruri.

7. Incearca sa dormi la pranz
Studiile au dovedit ca te vei odihni mult mai bine noaptea daca vei adormi pentru cel putin 30 de minute pe parcursul zilei.

8. Indeparteaza ceasul din raza ta vizuala
Daca iti vei petrece intervalul de timp in care vrei sa adormi uitandu-te la cat este ceasul, nu vei face decat sa te stresezi pentru faptul ca nu resesti sa adormi indeajuns de rapid.