Revista Sănătate

Intoleranta la gluten – Semne ascunse care ar trebui sa iti dea de banuit

Simptomele intolerantei la gluten pot varia foarte mult de la o persoana la alta, ceea ce face ca de multe ori diagnosticul sa fie dificil de pus. Persoanele cu boala celiaca trec printr-o serie lunga de analize si consultatii la diferite specialitati medicale. Poate dura chiar si pana la 10 ani pentru a primi un diagnostic corect.

Simptome frecvente ale intolerantei la gluten
Cele mai frecvente simptome ale intolerantei la gluten sunt problemele gastro-intestinale .
Exemplu:

  • diaree,
  • constipatie,
  • dureri abdominale,
  • balonare,
  • crampe,
  • arsuri la stomac,
  • greata si varsaturi.

Aaceasta boala se poate manifesta si in alte moduri, cum ar fi oboseala cronica sau pierderea in greutate. Acestea sunt principalele simptome, dar nu cele mai semnificative.

De exemplu, diareea este considerata adesea o caracteristica cheie, dar numai 50% dintre adultii diagnosticati cu boala celiaca au acest simptom. Este foarte important sa intelegem ca boala celiaca nu este doar o o boala gastro-intestinala ci este in primul rand o boala autoimuna.

Alte simptome de malabsorbtie includ depresia, pierderea in greutate, pierderea parului, furnicaturi la extremitati, afte bucale si mancarimi ale pielii.

Copiii cu intoleranta la gluten netratata nu se pot dezvolta normal, acestia avand statura mica, pubertate intarziata, nu iau in greutate, prezinta o deteriorare a smaltului dintilor sau iritabilitate. Multe dintre aceste simptome dispar sau scad în severitate odata ce este exclus glutenul din dieta si astfel se corecteaza orice deficit de nutrienti.

Keratoza pilaria
Cunoscuta si sub denumirea de “piele de pui. Este o afectiune a pielii care se manifesta prina aparitia unor mici umflaturi (papule foliculocentrice keratozice) pe piele. Aceasta afectiune a pielii, impreuna cu dermatita herpetiforma, a fost legata de intoleranta la gluten. Nu este o afectiune dificila de tratat pentru ca se poate scapa de aspectul neplacut al pielii prin eliminarea glutenului din alimentatie.

Infertilitatea
Un studiu recent a aratat ca glutenul poate afecta productia de hormoni a organismului. Astfel, poate duce la aparitia problemelor in ceea ce priveste reproducerea umana. Procentul femeilor cu intoleranta la gluten ce sufera de infertilitate inexplicabila este mult mai mare decat cel al femeilor ce nu sunt afectate de aceasta intoleranta alimentara.

Fibromialgia
Fibromialgia este o afectiune adesea asociata cu dureri severe si debilitante ale muschilor, tendoanelor si durerilor de tesut moale. Se pare ca inflamatia prezenta in organism ar fi o cauza acestor simptome. Intensitatea simptomelor fibromialgiei poate fi redusa foarte mult adoptand o dieta anti-inflamatorie asa cum este dieta fara gluten.

Depresia si anxietatea
Depresia poate crea probleme serioase multor oameni. Lipsa de interes, scaderea energiei, modificari ale apetitului, dereglari ale somnului si furia incontrolabila pot fi semne ale instalarii unei stari de depresie. Cauzele instalarii depresiei nu au fost suficient investigate, dar cu toate acestea exista cateva studii care au confirmat ca boala celiaca si intoleranta la gluten sunt legate de depresie, anxietate si tulburarile de dispozitie. Starile de anxietate sunt adesea asociate cu depresia. Senzatiile de panica, pierderea controlului, palpitatiile, durerile in piept, starile de sufocare sunt doar cateva simptome ale anxietatii. De cele mai multe ori aceste atacuri de panica pot fi confundate cu atacurile de inima astfel incat este important sa stim sa le deosebim. Aceste simptome se amelioreaza sau chiar dispar dupa ce pacientii au eliminat din dieta glutenul.

Migrenele
Migrenele repetate pot fi cauzate, de asemenea, de o intoleranta la gluten ramasa nediagnosticata. Durerile de cap cronice au fost raportate la 56% dintre cei cu sensibilitate la gluten nonceliaca. 30% la cei cu boala celiaca si la 23% dintre cei cu boala inflamatorie intestinala spre deosebire de numai 14% in cazul acelora din grupul de control.