Revista Sănătate

Măseaua de minte – complicații și tratamente de chirurgie dentară

Ai simțit vreodată o senzație ciudată în spatele gurii sau ți s-a umflat gingia fără să știi de ce? Cel mai probabil este măseaua de minte care încearcă să erupă. Unora dintre pacienții care vin clinica stomatologică dr. Leahu și care au nevoie de un tratament de extracție prin chirurgie dentară le ies toți molarii de minte, iar altora niciunul, iar acest lucru este explicabil prin evoluția masticației și a alimentației și micșorării maxilarelor care nu mai permit apariția celor patru, provocând dureri.

Ce este măseaua de minte?

Măseaua de minte este al treilea molar și are rolul de a mesteca, taia și fărâmița alimentele pe care le consumăm. Fiecare dintre arcadele dentare este compusă din doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari, dispuși simetric.

În mod normal un om are 32 de dinți, iar molarii de minte sunt ultimii care apar pe arcade.

În general, aceștia erup între 17 – 25 ani, deși uneori apar mult mai târziu. De cele mai multe ori, maxilarele sunt mult prea mici pentru 32 de dinți, astfel încât încap doar 28 pe cele 2 arcade. În acest caz, molarii de minte nu au loc să erupă și cauzează dureri, pulsații în gingie și carierea molarilor vecini. Mai mult, din cauză că stau o perioadă foarte îndelungată sub gingie, în unele cazuri molarii de minte pot erupe deja afectați.

În urma unui consult periodic la medicul dentist, se constată în radiografii că la vârsta de 8-10 ani pot exista sau nu măsele de minte. La 12 ani coroana este formată, iar la 17-18 ani rădăcinile sunt dezvoltate, fapt ce corespunde vârstei medii a erupției. La 25 de ani, apar cam 90% din măselele de minte, având suficient loc pe arcada matură pentru a ieși.

Însă sunt și persoane mai norocoase care au trei, două sau o singură măsea de minte.

Cele mai comune probleme pe care le cauzează molarii de minte și pentru care este necesară o intervenție de chirurgie dentară

De ce să extragi molarii de minte

Din păcate, majoritatea persoanelor au probleme cu măselele de minte. Uneori, acești molari nu au destul loc pentru a erupe, ceea ce îi face să se poziționeze greșit pe arcadă. Acest lucru poate cauza o mușcătură greșită, aglomerarea dinților și alte probleme dentare.

Molarii de minte semi-incluși pot cauza, de asemenea, probleme. În spațiul dintre gingie și molar se adună resturi alimentare și placă, ducând la apariția infecției.

În cazul în care dintele rămâne în gingie, țesuturile din jur se pot inflama, cauzând dureri sau chiar infecții. Medicul specialist în chirurgie dentară de la dr. Leahu va avea grijă să trateze această afecțiune cu cea mai mare atenție. În cazul unei inflamații repetate, se recomandă extracția molarului sau atunci când se rănește obrazul sau roade mucoasa bucală și poate duce la apariția cancerului oral.

Tratamentul de extracție dentară prin procedura de chirurgie dentară va avea loc sub anestezie (fie ea locală sau generală), iar perioada de cicatrizare depinde de la pacient la pacient: spre exemplu, la fumători, cicatrizarea presupune mai mult timp. Insă, medicul specialist în chirurgie dentară va prescrie antibiotice contra infecției și îți va furniza toate informațiile de care ai nevoie: în primele 24 de ore să nu mesteci alimente pe partea unde s-a intervenit prin chirurgie dentară, sa eviți băuturile și alimentele fierbinți, cafeaua, alcoolul, fumatul și alimentele prea tari.

Când se ia decizia unui tratament de chirurgie dentară

Dacă molarii de minte nu prezintă nicio problemă, aceștia nu trebuie extrași.În cazul opus, cea mai bună soluție este extracția. Însă pentru asta, trebuie să mergi la dentist periodic, ca să afli dacă molarii de minte încep să erupă și care este stare lor, printr-o radiografie dentară.

Dacă simpomele indică faptul că este necesară o extracție ca tratament de chirurgie dentară, trebuie să știi că această procedură se efectuează de către un medic specialist chirurg.

O intervenție de extracție prin procedură de chirurgie dentară ar trebui să aibă loc în cazul în care dinții nu au loc pe arcadă. Medicii sfătuiesc ca extracția să fie realizată la o vârstă cât mai fragedă întrucât rădăcina dinților nu este complet formată, lucru ce face ca procedura să fie mult mai simplă.

Iată și alte cazuri în care este absolut necesar un tratament de chirurgie dentară:

– în cazul infecției gingiei care înconjoară măseaua de minte – pentru că resturile se acumulează între gingie și dinte, moment în care va apărea inflamația, apoi infecția dureroasă. În acest caz, medicul specialist în chirurgie dentară, va extrage dintele pentru ca fenomenul să nu se agraveze.

– în caz de carie: medicul specialist în chirurgie dentară poate recomanda extracția dintelui pentru că molarii de minte sunt foarte greu de tratat din cauza poziției.

– când măseaua de minte afectează dinții învecinați, transmițându-le carii și boli parodontale.

– din motive ortodontice: când molarul al treilea împiedică buna desfășurare a tratamentului ortodontic, se recomandă extracția prin procedură de chirurgie dentară.

Controlul stomatologic periodic scoate în evidență toate problemele dentare. O simplă radiografie îl ajută pe medicul dentist să își dea seama dacă molarii de minte vor erupe corect. Ascultă sfatul specialistului și ai grijă la igiena orală.