Revista Sănătate

Ce provoacă scăderea populațiilor de albine și ce putem face în această privință?

În fiecare an, începând cu anul 2006, Parteneriatul informal al albinelor din cadrul Universității din Maryland (BIP) desfășoară un studiu anual pentru a determina numărul de colonii de albine pierdute pe parcursul anului.

Sondajul 2018-2019 a cerut 4696 de apicultori din S.U.A. să raporteze câte colonii au pierdut, iar rezultatele preliminare ale sondajului sugerează că lucrurile nu arată prea bine.

Din cele peste 319.000 de colonii de albine administrate în sondaj, 37,7% au fost pierdute în timpul iernii.

Aceasta reprezintă cea mai mare pierdere de la începerea anchetei și cu 7 puncte procentuale mai mare decât anul precedent. Având mai puține albine este mai mult decât o problemă ecologică, este și una economică: în fiecare an, albinele contribuie cu aproape 20 de miliarde de dolari la producția de plante din SUA.

Albinele sunt atât de integrate în ecosistemele și economiile locale, încât unele state plătesc locuitorilor să se angajeze în practici favorabile albinelor.

Minnesota, de exemplu, plătește locuitorilor să-și acopere peluzele cu plante favorabile albinelor, cum ar fi cimbru târziu, auto-vindecare și trifoi alb olandez; Virginia eliberează stupi libere; iar marea majoritate a statelor oferă scutiri fiscale pentru apicultori. Aceasta este politica inteligentă – fără albine, magazinele alimentare ar fi mult mai goale decât sunt acum.

Ce ucide albinele?

Această iarnă specială se află într-o tendință mult mai mare; albine de albine au fost într-un declin major în ultimii 50 de ani. Există o varietate de motive, dintre care fiecare interacționează și se compune reciproc.

În primul rând, habitatele de albine dispar sau se schimbă profund. Multe albine sălbatice își pierd habitatele, dar coloniile de albine reușesc să trăiască și în habitate care nu sunt ideale pentru populațiile sănătoase de albine. Multe colonii gestionate există pe terenurile agricole sau sunt aduse pe terenurile agricole pentru a ajuta la polenizare.

Ca urmare, albinele se hrănesc cu polen și nectar de la doar unul sau două tipuri de plante. Biologul Dave Goulson și colegii săi au explicat impactul acestui fapt într-o lucrare de cercetare:

 • „Dacă un om ar consuma doar o lună de sardine, ciocolată în următorii, după o lună după aceea, și așa mai departe, se poate aștepta în mod rezonabil ca această persoană să se îmbolnăvească.
 • Acest lucru poate părea un exemplu frivol, dar este o paralelă rezonabilă experiența unor colonii de albine, în special a celor din America de Nord care sunt transportate în fiecare an pe continent pentru a oferi polenizare pentru culturile importante cum ar fi migdalele din California, afinele din Maine și citricele din Florida „.
 • În timpul iernii, albinele sunt adesea furnizate de o singură sursă de hrană de către apicultori, cum ar fi siropul de porumb. Această dietă monotonă a fost legată de o slăbire a sistemului imunitar al albinelor și de tulburarea colapsului coloniilor, în care majoritatea albinelor muncitorilor abandonează o colonie împreună cu mâncarea, tinerii și regina.

  O dietă săracă, la rândul său, face albine mai sensibile la paraziți și boli. Există mai multe dintre acestea, dar unul dintre cele mai îngrijorătoare este acarianul Varroa destructor.

 • Destinul numit V. distrugător poate provoca dezastru asupra coloniilor de albine, în primul rând pentru că speciile de albine din America de Nord nu sunt rezistente la acestea. Varii acarieni au provenit din Asia și acolo ar fi rămas dacă coloniile de albine nu ar fi expediate în întreaga lume.

  V. distrugătorul poate fi dăunător pentru coloniile de albine mai întâi pentru că acționează ca un vector pentru boală, în special virusul deformat al aripii, un virus ARN care provoacă diverse deformări fizice.

  Mai direct, V. distrugător slăbește și albinele prin hrănirea grăsimilor. Acest lucru devine problematică deoarece albinele se bazează pe depozitele lor de grăsimi pentru a supraviețui iarna și, de asemenea, pentru a detoxifia pesticidele. Fără rezervele lor grase, albinele sunt mult mai sensibile la efectele negative ale diferitelor substanțe chimice toxice din pesticide, contribuind la luptele lor atunci când încearcă să supraviețuiască iernii.

  Ce putem face pentru a păstra populațiile de albine?

  Din fericire, există o mulțime de modalități prin care putem consolida rezistența albinelor față de aceste provocări. Pentru unul, putem planta plante favorabile albinelor, cum ar fi Minnesota incurajeaza rezidentii sai de a face, sau planteaza campuri de flori semi-naturale in jurul terenurilor agricole.

  De asemenea, ne putem reduce dependența de pesticide prin implementarea practicilor integrate de gestionare a dăunătorilor sau IPM. IPM consideră utilizarea pesticidelor ca ultimă soluție și recunoaște că eradicarea completă a dăunătorilor nu este fezabilă și nici nu merită efortul.

  În cele din urmă, politicile de transport maritim mai stricte pot ajuta la prevenirea introducerii de paraziți nocivi precum V. destructor la populațiile de albine fără rezistență. Există o mulțime de acțiuni pe care le putem lua pentru a ajuta populațiile de albine. Dar dacă nu luăm măsuri, iarna anului 2018 nu va fi cea mai rea pentru coloniile din albine din SUA.