Revista Sănătate

Spaniolii sunt cei mai sănătoși oameni din lume, relatează Bloomberg…

Surpriză, surpriză: S.U.A. nu este nici măcar în partea de sus a listei.

Bloomberg a lansat recent indicele anual al celor mai sănătoase țări din lume, pe care le compilează prin clasificarea țărilor pe factori precum ratele de fumat, accesul la apă curată, obezitatea, salubritate și multe altele.
Spania a topit lista în acest an – datorită în parte dieta mediteraneană sănătoasă a națiunii, a sugerat raportul.
Statele Unite ale Americii s-au clasat pe locul 35, probabil din cauza unor obiceiuri alimentare slabe americane.
Spania – cu dieta mediteraneană și speranța de viață ridicată – este cea mai sănătoasă țară din lume, potrivit indicelui Bloomberg 2019 Healthiest Country.

Ultimul ecartament, publicat în 2017, a clasat pe locul șase Spania. Indicele anual al Bloomberg măsoară variabile precum obezitatea, ratele de fumat, consumul de alcool, malnutriția din copilărie, canalizarea și apa curată. Anul acesta, cinci națiuni europene au marcat pe lista de top 10. Între timp, SUA s-au clasat pe locul 35.

Ce face din Spania cea mai sănătoasă țară? Un factor probabil este sistemul său universal de sănătate.

„Îngrijirea primară este în mod esențial asigurată de furnizori publici, medici de familie specializați și personal medical, care oferă servicii de prevenire copiilor, femeilor și pacienților vârstnici și îngrijirii acute și cronice”, potrivit Observatorului European pentru Sisteme și Politici Publice 2018 revizuirea Spaniei .

Un alt motiv ar putea fi dieta mediteraneană menționată mai sus, care include ulei de măsline, legume, nuci și fructe; cantități moderate de pește, vin și produse lactate; și consum redus de carne care nu este pește. Lipirea acestei dietă sănătoasă a inimii este asociată cu o durată mai lungă de viață și cu mai puține evenimente cardiovasculare majore. Dar, sigur, unii spun că nu este vorba doar de ingrediente.

„Dieta mediteraneană este mult mai mult decât o recomandare gastronomică sănătoasă”, afirmă site-ul oficial al turismului din Spania. „Este un mod de viață care implică pregătirea în mod tradițional a alimentelor și de a se bucura de ea cu prietenii și familia, într-un mediu calm și relaxat. De aceea ia fost acordată denumirea patrimoniului cultural imaterial UNESCO”.

În ceea ce privește speranța de viață la naștere, Spania se situează pe primul loc în Uniunea Europeană și pe locul trei în lume, în spatele Japoniei și Elveției. Pana in 2040, se estimeaza ca speranta de viata a Spaniei va atinge aproape 86 de ani, cea mai mare din lume, potrivit Institutului de Metrologie si Evaluare al Universitatii din Washington.

Următoarele națiuni de pe listă sunt Islanda, Japonia, Elveția și Italia, care au scăzut în acest an din primul loc. Totuși, merită menționat faptul că este greu să se evalueze cu exactitate sănătatea națiunilor, iar rezultatele diferitelor indici variază atunci când folosesc metodologii diferite. Indexul de prosperitate Legatum 2018, de exemplu, a constatat că Spania sa clasat pe locul 22 pe lista celor mai sănătoase țări din lume (Singapore a fost numărul unu).

Dar interesant, un lucru pe care acești doi indici l-au convenit a fost că SUA nu este o țară deosebit de sănătoasă – ambele au clasat pe locul 35.

De ce rămâne în urmă SUA?

Un factor clar este dieta. Aproape jumatate dintre americani sufera de un fel de boala cronica, ca urmare a dietei sarace, inclusiv a bolilor de inima si de tip 2, in conformitate cu 2015-2020.

Orientari dietetice pentru americani raport. Mai mult decât atât, două treimi dintre adulții americani și aproape o treime din copii sunt supraponderali sau obezi. Aceste rate sunt legate parțial de prevalența alimentelor prelucrate și altfel ieftine și nesănătoase din S.U.A.

Spre deosebire de spanioli, cu toate acestea, nu există o dietă americană în general observată, deși tindem să mâncăm mai multe alimente fast-food și mai puține legume decât dacă numărăm cartofi și roșii decât alte țări dezvoltate deși gustul nostru pentru fast- la alte națiuni, în special în Asia.

Dar poate cea mai proasta trasatura a obiceiurilor alimentare ale americanilor este de a consuma portiuni enorme – ceva ce se poate vedea de fapt in dimensiunile crescute ale cina din anii 1960.

„Este un principiu de lungă durată în America că suntem un teren de o mulțime și prețuim bine”, a declarat pentru Chicago Tribune sociologul Barry Glassner, autor al Evangheliei alimentelor:

De ce ar trebui să ne oprim să ne îngrijim și să ne bucurăm de ceea ce mâncăm. „Aceasta este cuplată cu o interpretare foarte comună a Americii a ceea ce contează ca valoare. Obținerea mai multor pentru mai puțin este ceva pe care avem tendința să credem că este un lucru bun”.

Pe lângă dietă, în ultimii ani, americanii au murit mai des de supradoze de suicid și de droguri. Epidemia de opiacee din S.U.A. se înrăutățește constant, în condițiile în care Consiliul Național pentru Siguranța Non-profit a informat în ianuarie că mai mulți americani au murit acum din cauza opioidelor decât accidente de mașină.