Revista Sănătate

Controlul diabetului de tip 2 în mod natural

În societatea modernă, una dintre cele mai întâlnite boli este diabetul. Există două forme ale acestei afecțiuni: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 trebuie ținut sub control prin injectarea de insulină. Însă controlul diabetului de tip 2 se poate realiza în mod natural, printr-o alimentație echilibrată.

În articolul de astăzi vom discuta despre modurile în care diabetul de tip 2 poate fi controlat prin intermediul dietei. Dacă suferi de această boală sau ai pe cineva drag care este bolnav, citește în continuare.

Tipuri de diabet
Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul încetează să mai producă un anumit hormon, numit insulină. Deoarece organismul pacientului nu mai produce deloc insulină, acesta are nevoie de un aport extern. Conform anumitor studii, acest tip de diabet are cauze genetice, iar apariția sa nu poate fi prevenită.

Diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 implică și el lipsa de insulină. Însă organismul încă mai produce o cantitate limitată din acest hormon. Este posibil și ca organismul să producă suficientă insulină, dar să nu o poată procesa.

Insulina și glucoza
Controlul diabetului de tip 2 cu un glucometru
După cum ai putut observa mai sus, am menționat de multe ori insulina. Acest hormon este foarte important pentru sănătatea generală a organismului, deoarece se află în strânsă legătură cu glucoza.

Atunci când mănânci, o parte din alimentele ingerate sunt transformate în glucoză. Acest proces este foarte important pentru corpul tău, deoarece glucoza este principala sa sursă de energie.

Insulina îi permite glucozei să ajungă în celulele care au nevoie de ea. Atunci când în corpul tău nu se secretă suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge, cauzând probleme de sănătate serioase.

Controlul diabetului de tip 2
Diabetul de tip 1 și cel de tip 2 sunt foarte diferite, în principal deoarece în cazul primului tip nu există deloc insulină în organism. În cazul diabetului de tip 2, există o anumită cantitate de insulină, însă nu suficientă.

Prin urmare, principalul mod de a controla diabetul de tip 1 este prin suplimentarea cu insulină. Acest lucru nu este valabil însă și pentru controlul diabetului de tip 2, acolo unde poți folosi alte metode pentru a ține sub control afecțiunea.

Totuși, asta nu înseamnă că persoanele dependente de insulină nu ar trebui să-și monitorizeze dieta sau că pacienții cu diabet de tip 2 nu au nevoie de tratament medicamentos. Adesea, aceste lucruri sunt necesare. Ceea ce încercăm însă să punem în evidență este faptul că alimentația adecvată poate juca un rol primordial în controlul diabetului de tip 2. Îți vom explica despre ce este vorba.

Cum să ții sub control diabetul de tip 2
Ai grijă la glucoză
Este o greșeală să îți imaginezi că nivelul de zahăr în sânge crește numai atunci când consumi dulciuri. Glucoza se formează deoarece unele dintre alimentele pe care le consumi se transformă în aceasta, chiar dacă nu sunt dulci.

Este important să clarificăm acest lucru deoarece mulți oameni care au diabet de tip 2 consideră că, prin evitarea dulciurilor, nu le va mai crește glicemia. Însă acest lucru nu este adevărat. Carbohidrații, spre exemplu, pot duce la creșteri drastice ale nivelului de zahăr în sânge.