Revista Sănătate

Ce-ţi provoacă o cădere de calciu şi cum te refaci rapid

În medicină nu există termenul de ”cădere de calciuȚ, la fel cum nu există nici ”m-a tras curentul”. Însă, specialiștii ne explică ce însemnă, cum se manifestă, dar și cum putem trata rapid aceste…. căderi de calciu.

În primul rând, afecțiunea se numește hipocalcimie sau spasmofilie, adică un nivel scăzut de calciu în organism.

Cauzele căderii de calciu

Calciul este un element chimic esenţial pentru organism. În proporţie de 99%, calciul se află în oase şi dantură, restul fiind preluat de celelalte ţesuturi. Alimentaţia îţi poate oferi cantităţi optime de calciu, însă pentru ca acesta să fie asimilat de organism este nevoie de o vitamină liposolubilă. Este vorba despre vitamina D, pe care organismul o produce în mod natural atunci când există o expunere scurtă la soare.

Aşadar, o primă cauză a căderii de calciu o reprezintă deficienţa de vitamina D.

La aceasta se adauga deficienţa de calciu, provenită dintr-o alimentaţie săracă în substanţe nutritive şi minerale (ţii dietă, te înfometezi, nu consumi suficiente lactate, legume, cereale fortificate şi alte produse bogate în calciu).

Stresul constant la locul de munca este un alt factor de risc în cazul căderii de calciu.

n acest caz, senzaţiile pe care le trăieşti sunt specifice atacului de panică, dar acesta este adesea confundat cu o diminuare a calciului în organism.

Medicamentele cu efect diuretic pot duce şi ele la apariţia căderii de calciu, întrucât o parte din cantitatea de substanţă minerală este eliminată prin urină.

Simptomele căderii de calciu

Căderea de calciu se poate manifesta în zeci de moduri, însă anumite simptome sunt mai evidente şi mai uşor de recunoscut:

– amorţeală şi furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor
– senzaţie de urechi înfundate şi ţiuit în urechi
– întunecarea vederii
– palpitaţii
– tulburare de concentrare a atenţiei
– senzaţie de sufocare
– contracţii musculare
– dificultăţi la înghiţirea alimentelor

Cum te refaci rapid după o cădere de calciu

Căderea de calciu te poate lua prin surprindere, iar atunci când nu ştii cum să procedezi pentru a ameliora stările, devii şi mai panicată.

În primul rând, dacă ştii că ai avut astfel de probleme în trecut, este bine să ai întotdeauna la tine o tabletă efervescentă de calciu pe care o dizolvi în apă. Încearcă să te odihneşti şi să te hidratezi, pentru a te reface rapid.

Pentru a preveni căderea de calciu, este important să ai o alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă produse bogate în calciu şi vitamina D: fasole albă, galbenuşuri de ou, kale, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale, produse lactate degresate.