Revista Sănătate

Apa de mare face minuni pentru întreg organismul – Iată ce beneficii are

Vacanta la mare nu iți priește numai pentru că te relaxezi și reușești să te detașezi de grijile cotidiene, ci și pentru că apa din mare are o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta fizica și emoțională.

Talasoterapia, adica terapia cu apa de mare, a fost pentru prima data mentionata de parintele medicinei, nimeni altul decat medicul grec Hipocrate, care stia de pe atunci ca baile in apa de mare sunt benefice pentru afectiunile osoase si nu numai. Ulterior, in anul 1769, medicul de origine britanica Richard Russel a publicat o lucrare stiintifica in care sustinea si dovedea eficacitatea apei din mare in tratarea multor afectiuni.

Iată în ce afecțiuni e utilă terapia cu apă de mare:

Candida genitală

Se vindecă foarte rapid, dacă se fac irigaţii vaginale (la femei) şi spălături ale zonei balano-prepuţiale (la bărbaţi), cu apă de mare, de două-trei ori pe zi. Apa de mare este foarte bogată în iod, în sare, în alte substanţe cu efect antifungic, care echilibrează flora genitală.

Boala piciorului de atlet

Băile îndelungate de picioare în apa mării şi mersul desculţ pe nisip fac adesea să se vindece ca prin farmec această infecţie ce proliferează în mediul anaerob din încălţăminte.

Acneea

Tot magneziul din apa de mare este responsabil și pentru aspectul catifelat pe care pielea îl capătă după o baie în mare. Magneziul asigura o mai buna hidratare a pielii și reduce totodată inflamația de la nivel cutanat. Sarea din apa de mare are un efect exfoliant blând asupra pielii, dar totodată cicatrizant daca exista mici rani. După vacanta petrecuta la mare, mai mult că sigur ai observat că pielea ta este mai catifelata și mai straucitoare că niciodată, însă ai pus acest lucru pe seama razelor de soare. Ei bine, apa din mare este responsabila pentru frumusețea pielii tale. Acneea este de asemenea tratata de apa sărată din mare așa că te vei întoarce din vacanta cu o piele fară imperfecțiuni.

Aerul de mare are efecte benefice asupra plămânilor și căilor respiratorii

Nu doar apa de mare este benefică pentru organism. Specialiștii susțin că aerul marin este în aerosoli, microparticule de săruri de sodiu, calciu, magneziu care au efecte pozitive asupra tractului respirator, dar și asupra imunităţii. Inhalarea vaporilor de apă de mare este benefică pentru sănătatea plămânilor și vindecarea afecțiunilor respiratorii precum astmul, bronșita sau sinuzita.

Stimulează circulația sanguină

Înotul în mare stimulează circulația sanguină, asigurând o mai bună oxigenare a organismului.

Elimină stresul și relaxează mușchii

Magneziul și litiul sunt substanțe care se regăsesc din belșug în apa de mare și care au efecte calmante, ajutând nivelul de serotonina din creier să se stabilizeze. Baia în mare relaxează mușchii, iar stresul este și el eliminat.

Gingivite, stomatite

Se fac de 2-3 ore pe zi clătiri ale gurii cu apă de mare, care apoi se scuipă integral (nu se înghite). Are efect puternic anti-infecţioase şi, în plus, ajută la refacerea epiteliilor lezate, fiind printre puţinele remedii care au această acţiune regenerativă.

Alte beneficii

Anumite boli endocrine, precum hipertiroidismul.

Îmbunătăţirea calităţii somnului.

Îmbunătăţirea funcţiilor cardiace.

Îmbunătaţirea metabolismului şi, implicit, slăbire.

Componentele apei de mare (magneziul, potasiul, calciul, diferiţi sulfaţi şi sodiul) sunt absorbite de pori şi revigorează corpul obosit.

Apa de mare este bogata în oligoelemente și minerale de aceea are efect benefic asupra bolnavilor de osteoartrita.

Ajuta în tratamentul bolilor de gât și a corzilor vocale.