Revista Sănătate

10 fapte despre amigdalele tale

Majoritatea dintre noi devin conștienți de amigdalele noastre numai dacă devin umflate sau infectate. Dar aceste masele de țesut limfatic în gură și gât sunt importante poarta de intrare imunologică la începutul căilor respiratorii și ale tractului digestiv, apucând agenții patogeni și evitând bolile înainte de a ajunge la restul corpului.

Iată câteva răspunsuri esențiale despre aceste țesuturi adesea ignorate cum ar fi ce să faceți atunci când amigdalele dvs. sunt umflate și dacă trebuie să scoateți amigdalele.

1. Oamenii au în realitate patru tipuri de toni.

Termenul amigdalele se referă, de obicei, la amigdalele palatine, cele care se văd în spatele gâtului. Dar țesutul amigdalitar include, de asemenea, amigdalele linguale (situate în baza limbii), amigdalele tubare și amigdalele adenoide (adesea adesea numite adenoide).

„In mod colectiv, acestea sunt denumite inelul lui Waldeyer”, spune Raja Seethala, directorul patologiei capului si gatului la Universitatea din Pittsburgh Medical Center si membru al Colegiului American al Patologilor de Cancer al Comitetului.

2. TONSILELE SUNT URMĂTORELE RĂSPUNSORI PENTRU PATOGENI.

Amigdalele sunt o barieră cheie în calea agenților patogeni inhalatori sau ingerați, care pot provoca infecții sau alte dăunători, spune Seethala Fluture Mental. „Acești agenți patogeni se leagă de celulele imune specializate din epiteliul de căptușeală pentru a provoca un răspuns imun în celulele limfoide T și B ale amigdalelor”, spune el.

În esență, ele vă ajută să vă declanșați răspunsul imun.

3. Tondele ADENOID pot împiedica creșterea și provocarea deformărilor faciale.

Dacă amigdalele adenoide sunt umflate, ele pot bloca respirația și vă pot înfunda drenajul sinusal, care poate provoca infecții sinusale și urechile. Dacă adenoidele sunt prea mari, forțează o persoană să respire prin gură. La copii, respirația frecventă la nivelul gurii are potențialul de a cauza deformări faciale prin accentuarea dezvoltării oaselor faciale.

„Dacă amigdalele sunt prea mari și cauzează obstrucția căilor respiratorii, sforăitul sau apneea de somn obstructivă, atunci îndepărtarea este importantă”, spune Donald Levine, specialist în urechi, nas și gât din Nyack, New York. Din fericire, adenoizii tind să devină mai naturali la vârsta adultă.

4. Câți dintre noi știu, unele tonuri sunt îndepărtate.

Chiar daca amigdalele tale fac parte din sistemul tau imunitar, Levine ii spune lui Floss Mental, „cand devin obstructive sau infectate cronic, atunci trebuie sa fie eliminate”. Restul sistemului imunitar se ocupă de alte atacuri de către agenții patogeni. Un alt motiv pentru a elimina amigdalele pe langa mărime, spune Levine, este „amigdalita cronică din cauza eșecului sistemului imunitar de a elimina bacteriile reziduale din amigdalele, în ciuda terapiilor cu antibiotice multiple”.

5. TONSILLECTOMIILE SUNT PERFORMATE PENTRU MII DE ANI …

Îndepărtarea amigdală se presupune că a fost un fenomen de trei milenii. Procedura se găsește în textele vechi ayurvedice, spune Seethala, „făcându-l una dintre cele mai vechi proceduri chirurgicale documentate”. Dar, deși înțelegerea științifică a intervenției chirurgicale sa schimbat dramatic de atunci, „beneficiile și răul amigdalectomiei au fost dezbătute continuu de-a lungul secolelor”, spune el.

6. … ȘI SUNT PROBABIL CÂȘTIGAȚI.

Primul caz cunoscut de chirurgie a amigdalectomiei, conform unui document din 2006 în Otorinolaringologie, este de Cornélio Celsus, un roman „encylopaediest” și dabbler în medicină, care a scris o enciclopedie medicală intitulată Medicină în secolul I î.H.

Datorită muncii sale, putem presupune că o amigdalectomie a fost, probabil, o procedură agonizantă pentru pacient: „Celsus a aplicat un amestec de oțet și lapte în specimenul chirurgical cu hemostază [sângerare în stanch] și a descris dificultatea de a face asta din cauza lipsei de anestezie adecvată. ”

7. DEMONTAREA TONSILULUI A FOST PERFORMATĂ PENTRU MOTIVELE NEAMNE.

Aceeasi lucrare arata ca printre unele dintre motivele mai indepartate pentru indepartarea amigdalelor s-au inregistrat conditii precum „enureza nocturna”, convulsii, stridor laringian, raguseala, bronsita cronica si astmul.

8. O TRATARE PREVĂZUTĂ PENTRU TONSILE SWOLLENE INCLUSĂ FROG FAT.

Pe măsură ce practicanții timpurii se luptau să perfecționeze tehnicile eficiente pentru îndepărtarea amigdalelor, un alt medic timpuriu, Aetius de Amida, a recomandat „unguent, uleiuri și formule corozive cu grăsime de broască pentru a trata infecțiile”.

9. TONSILLECTOMIA MODERNĂ ESTE MAI MULT SOPISTICATĂ.

O tehnică comună astăzi pentru înlăturarea amigdalelor, potrivit lui Levine, este un strigăt departe de încercările dureroase de timpuriu. Sub anestezie generală scurtă, Levine folosește un proces numit coblation. „Este un fel de căuteră rece, deci nu există aproape nici o sângerare, durere postoperatorie mai puțină și vindecare mai rapidă. Puteți reveni la activități normale după 10 zile”, spune Levine.

10. HPV TRANSMITATĂ SEXUL POATE CAUZA CANCERUL DE TONSIL.

Incidenta cancerelor amigdale este in crestere, conform lui Seethala. Spre deosebire de alte tipuri de cancer de cap si gat, care sunt frecvent asociate cu fumatul si alcoolul, cancerele de amigdali sunt conduse de papilomavirus uman (HPV) cu risc ridicat „, spune el. „Cancerul amigdalitar asociat HPV poate fi considerat transmis sexual.”