Revista Sănătate

Este cea mai sănătoasă legumă și are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete! Mihaela Bilic îți spune cum să o prepari dacă vrei să slăbești

Vara este momentul în care ne putem bucura de gustul legumelor proaspete și de toate beneficiile acestora. Dintre toate, există o legumă care are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete! Mihaela Bilic dezvăluie cum ar trebui preparată, astfel încât să nu se transforme într-o bombă calorică.

Celebrul nutriționist Mihaela Bilic are vești bune pentru toți cei care adoră vinetele. Nu doar că sunt delicioase, ci aceste legume pot favoriza pierderea în greutate, dar cu o singură condiție, să fie gătite în mod corespunzător.

Este cea mai sănătoasă legumă și are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete!

Deși spune despre vânătă că absoarbe grăsimea ca un burete, aceasta se poate transforma dintr-un bun prieten al siluetei în cel mai mare dușman al acesteia. Cum este posibil acest lucru?

“Din iunie până în octombrie vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, și pentru că sunt legume de sezon și pentru că avem o slăbiciune pentru ele. Împreună cu Italia și Spania împărțim podiumul când vine vorba de consum de vinete europeean- măcar că suntem și noi premianți la ceva.  Dincolo de calitățile ei nutritive (apa, fibre, minerale și vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie.  Prin urmare vinetele se gătesc- fie coapte direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagna, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc. Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, a scris Mihaela Bilic pe facebook. 

Chiar dacă sunt foarte sănătoase și au un număr foarte mic de calorii, în combinație cu uleiul, vinetele își pierd statutul de legumă-minune și pot deveni un pericol pentru siluetă. Există, totuși, câteva rețele dietetice pe bază de vinete, la fel de gustoase și pe care Mihaela Bilic le-a împărtășit prietenilor virtuali.

“Iată câteva idei practice și dietetice:
– în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu 2 lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât 2 linguri de ulei și avantajul că albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc gustul.
– în cazul vinetelor gătite, opăriți-le în prealabil 2 min în apă cu sare și apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei. Același efect poate fi obținut și punând sare pe feliile de vânătă, așteptați 15-20 min și ulterior le puteți găti.
– folosiți un spray pentru ulei cu care să pulverizați doar un strop de grăsime. Preferați gătitul la cuptor, în felul ăsta nu riscați ca preparatul să se ardă.
– puneți sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos și mai dietetic decât uleiul.
– sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul ăsta se pot păstra în siguranță, chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate. Plus că va fi mai ușor de digerat fără atâta prăjeală.
Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate ș
i fără gălbenuș de ou. Puneți în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat”, a explicat Mihaela Bilic.