Revista Sănătate

Promovarea activității fizice în țările UE: unde ne aflăm?

Un studiu recent condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evaluat strategiile de dezvoltare, implementare și supraveghere a politicilor de activitate fizică în cele 28 de țări ale UE. Analiza a arătat că douăzeci și unu de țări au acoperit cel puțin jumătate din recomandările UE privind activitatea fizică îmbunătățită pentru sănătate, dar numai o țară a implementat toate acestea.

Legat de o serie de probleme importante de sănătate, inactivitatea fizică rămâne o problemă în majoritatea țărilor europene. Numerele vorbesc de la sine: unul din trei adulți europeni este insuficient activ, iar activitatea fizică în rândul adolescenților este în scădere, doar 34% dintre cei cu vârste între 13 și 15 ani respectând recomandările OMS pentru copii și adolescenți.

Pentru a aborda acest stil de viață destul de sedentar, o strategie UE fără precedent care să promoveze activitatea fizică zilnică a fost pusă în aplicare în 2015. Obiectivul este de a încuraja toate tipurile de exerciții fizice, de la sport la mersul pe jos și grădinărit; și pentru a spori bunăstarea și sănătatea populației UE.

Ca rezultat, țările UE au început să întreprindă acțiuni la nivel național pentru promovarea activității fizice de îmbunătățire a sănătății în diferite sectoare, inclusiv sport, educație, mediul de lucru, planificarea urbană (infrastructură pentru ciclism și pietoni) și pentru diferite grupuri țintă, cetățeni. Pentru a ști unde stau membrii UE, consiliul UE a instituit un cadru de monitorizare pentru a identifica bunele practici politice și pentru a vedea unde sunt necesare îmbunătățiri suplimentare.

Un instrument de sondaj a fost creat pe baza a 23 de indicatori ai activității fizice. Scopul său este de a strânge informații în fiecare dintre cele 28 de țări ale UE cu privire la acțiunile lor respective și la strategiile de promovare legate de activitatea fizică îmbunătățită în domeniul sănătății. Toți membrii statului au răspuns, cu excepția Greciei.

Prima rundă de date prezentate în studiul OMS a arătat că:

Numai 1 țară (Finlanda) a abordat pe deplin și a implementat toți indicatorii

  • 4 țări au implementat mai mult de 87% dintre indicatori
  • 22 de țări au implementat cel puțin 43% din indicatori
    După această primă rundă de monitorizare, studiul concluzionează că 21 de țări au implementat în mod eficient cel puțin jumătate din recomandările UE privind activitatea fizică îmbunătățită în domeniul sănătății, dar numai 1 țară le-a implementat pe toate. Prin urmare, există multe posibilități de îmbunătățire.
  • Mai exact, ar trebui să se depună eforturi pentru a îmbunătăți promovarea activității fizice în comunitatea în vârstă și în mediul de lucru. Îmbunătățirea și consolidarea infrastructurilor curente de ciclism, pietoni și petrecere a timpului liber ar putea fi o modalitate de a realiza acest lucru.