Revista Sănătate

Sfaturi practice pentru o dietă sănătoasă și durabilă…

 • Mănâncă mai multe fructe și legume
 • Mănâncă la nivel local, când este în sezon
 • Evitați să mâncați mai mult decât este necesar, în special tratați
 • Schimbați proteinele animale pentru cele pe bază de plante
 • Alegeți boabe întregi
 • Alege fructe de mare din surse durabile
 • Mancati produse lactate cu moderatie
 • Evitați ambalarea inutilă

Bea apă de la robinet

Fiecare dintre noi contribuie la impactul pe care sistemul nostru alimentar îl are asupra planetei. Ne putem angaja cu toții să facem din lume un loc mai sănătos de a trăi, prin mici schimbări, dar putând fi realizate, în dietele noastre.

1. Mâncați mai multe fructe și legume

Fructele și legumele sunt bune pentru sănătatea noastră, iar cele mai multe au un impact redus asupra mediului. Există excepții, deoarece unele necesită o mulțime de resurse pentru transport și menținere proaspătă, astfel încât mâncarea acestora mai puțin frecventă poate crește sustenabilitatea dietelor noastre.

Exemplele includ:

 • fructe și legume care sunt fragile sau necesită refrigerare (salate și fructe de pădure)
 • legumele cultivate în condiții protejate (cum ar fi roșiile sau castraveții)
 • alimente care utilizează o mulțime de resurse în timpul transportului (fasole verde, mange-touts sau fructe de padure importate din emisfera sudică).

2. Mănâncă local, în sezon

Alimentele cultivate local pot fi o alegere durabilă, dacă alegem cele care sunt în sezonul în care trăim. Costul producerii sau depozitării alimentelor locale dincolo de sezoanele lor naturale de creștere ar putea fi mai mare decât alimentele de transport maritim care sunt în sezon în altă parte.

3. Evitați să mâncați mai mult decât este necesar, în special tratați

Consumând doar ceea ce avem nevoie, reduce cererile de aprovizionare cu alimente prin scăderea excesului de producție. De asemenea, ne ajută să ne menținem sănătoși și să evităm creșterea în greutate. Limitarea gustărilor pe alimente bogate în nutrienți cu conținut scăzut de energie și acordarea atenției dimensiunilor porțiilor sunt toate modalități utile pentru a evita consumul inutil.

4. Schimbați proteinele animale pentru cele pe bază de plante

În general, sunt necesare mai multe resurse pentru a produce proteine ​​pe bază de animale (în special carnea de vită), în comparație cu proteinele pe bază de plante (cum ar fi fasole, puls și unele boabe).

Consumul de alimente pe bază de plante aduce beneficii pentru sănătate: alimentele pe bază de plante oferă mai multe fibre și un conținut scăzut de grăsimi saturate, ambele putând contribui la scăderea riscului bolilor cardiovasculare.

Pentru consumatorii de carne, limitarea consumului de carne la 1-2 ori pe săptămână, zile fără carne și alegerea unor carne mai durabile, cum ar fi carnea de pui cu carne de vită, ne poate ajuta să reducem amprenta ecologică.
Pentru cei care aleg o dieta vegană / vegetariană, combinarea diferitelor surse de proteine ​​pe bază de plante va asigura satisfacerea nevoilor noastre de proteine.

5. Alegeți boabe întregi

Cerealele rafinate sunt, în general, mai puțin resurse intensive decât cele rafinate, deoarece necesită mai puține etape de prelucrare. Acestea sunt, de asemenea, bune pentru sănătate, reducând riscul bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 și excesului de greutate.

Pâinea integrală de masă, pastele de cereale integrale, orzul nerafinat, hrișca și quinoa, sunt alegeri grozave.
Orezul brun este un substitut bun pentru orezul alb, dar ar trebui să se bucure în mod moderat, deoarece în producție este folosită o mulțime de apă.

6. Alege fructe de mare din surse durabile

Peștele este o sursă bună de acizi grași omega-3 sănătoși, care contribuie la vederea normală, funcția creierului și sănătatea inimii. Cu toate acestea, pescuitul excesiv provoacă epuizarea stocurilor de pești sălbatici.

Pentru a beneficia de nutrienții necesari și a reduce presiunea asupra stocurilor de pești sălbatici:

 • consumă pește și fructe de mare de 1-2 ori pe săptămână pentru a furniza substanțele nutritive necesare și a reduce presiunea asupra stocurilor de pești sălbatici.
 • alegeți pește și fructe de mare marcate cu o etichetă de durabilitate de la organizații certificate, cum ar fi Consiliul pentru administrarea marină.

7. Mancati produse lactate cu moderatie

În timp ce producția de lapte și lactate are un impact important asupra mediului, produsele lactate reprezintă o sursă importantă de proteine, calciu și aminoacizi esențiali și au fost asociate cu riscul redus al mai multor boli cronice, inclusiv sindromul metabolic, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, și diabetul de tip 2.

Bucurați-vă zilnic de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, dar cu moderatie.
Limitați consumul brânzeturilor cu conținut ridicat de grăsimi la ocazii.
Pentru aceia dintre noi care aleg să eliminăm complet laptele, optați pentru băuturi pe bază de plante care sunt îmbogățite cu vitamine și minerale, cum ar fi calciul.

8. Evitați ambalarea inutilă

Ambalajele pentru ambalaje, mai ales atunci când sunt fabricate din materiale nereciclabile, pot avea un impact enorm asupra mediului. Cu toții putem reduce cantitatea de produse ambalate pe care le cumpărăm (gândiți-vă la merele în vrac față de cele învelite în filmul agățat) sau optați pentru materiale biodegradabile, complet reciclabile sau fabricate din materiale reciclate.

9. Beți apă din robinet

În Europa, standardele calității și siguranței apei sunt ridicate. În loc să cumpărăm apă îmbuteliată, putem reumple o sticlă de apă reutilizabilă la robinet de câte ori ne dorim. Apa de la robinet costă o fracțiune din prețul apei îmbuteliate și reduce amprenta noastră ecologică.