Revista Sănătate

SUC de LEURDĂ: un elixir pentru inimă și vasele de sânge

Sucul de leurdă este un panaceu pentru întregul aparat cardiovascular, un elixir pentru inimă și vasele de sânge. Leurda (Allium ursinum) anihilează radicalii liberi din sânge, împiedică cheagurilor de sânge (trombi), menține elasticitatea vaselor de sânge și reglează tensiunea arterială. De asemenea, sucul de leurdă are efecte reglatoare asupra ritmului cardiac și este un tonic bun pentru mușchiul inimii, fiind unul din cele mai bune remedii din lume pentru afecțiunile cardiovasculare.

Suc de leurdă – preparare, administrare

O mână de frunze proaspete de leurdă se taie foarte fin, se pun într-un vas de sticlă și se toarnă deasupra 1 pahar de apă călduță, după care se lasă să macereze la temperatura camerei, vreme de 4 ore, apoi se filtrează prin tifon. Se obține ceva mai mult de 1 pahar de suc, doză care va fi consumată pe stomacul gol, imediat după preparare, o dată pe zi. Pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, tratamentul durează 12 zile. Pentru bolnavii cardiaci cronici, tratamentul durează minimum 30 de zile.

 

Recomandări terapeutice Flebită, tromboflebită și tromboze – leurda are puternice efecte antiinflamatoare vasculare, fluidifiante sanguine și anti-agregante plachetare Hipertensiune, ateroscleroză și ischemie cardiacă, asociate cu valori ridicate ale colesterolului – leurda conține adenozină, o substanță careare un rol esențial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale Aritmie cardiacă sau tahicardie – leurda este, pe termen lung, adjuvantul ideal și pentru aritmia cardiacă sau tahicardie, fiind administrată în cure de câte 2-3 luni.

Tinctura de leurdă poate înlocui sucul

Dacă nu există posibilitatea de a avea în fiecare zi acest suc proaspăt de leurdă, atunci se recurge la o cură cu tinctură de leurdă, care se prepară în următorul mod: — frunzele proaspete de leurdă se taie cât mai fin și se pun într-un borcan de sticlă, până când acesta se umple pe trei sferturi; — deasupra se toarnă alcool alimentar de70 de grade, cât să le acopere, după care borcanul se închide ermetic; — se lasă să macereze vreme de 10 zile, la temperatura camerei, timp în care se agită conținutul borcanului de 2-3 ori pe zi, pentru o mai bună extragere a principiilor active, apoi se filtrează. Se administrează câte 1 linguriță de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, în cure de minimum 30 de zile.