Revista Sănătate

19 metode naturale de a-ti curata plamanii

Nu multi dintre noi acorda prea mare importanta respiratiei. Chiar si daca nu fumezi sau nu suferi de probleme respiratorii, este important sa-ti cureti din cand in cand plamanii. Iar daca fumezi sau suferi de astm sau alergii, cu atat mai mult trebu

Nu multi dintre noi acorda prea mare importanta respiratiei. Chiar si daca nu fumezi sau nu suferi de probleme respiratorii, este important sa-ti cureti din cand in cand plamanii.

Iar daca fumezi sau suferi de astm sau alergii, cu atat mai mult trebuie sa-ti cureti caile respiratorii.

Plamanii sunt mai mari decat credem

Desi incap perfect in interiorul pieptului, intreaga suprafata a plamanilor (interiorul si exteriorul) este de 40 de ori mai mare decat pielea. Plamanii sunt alcatuiti dintr-un material poros care ofera flexibilitate si permeabilitate. Putem trai cu un singur plaman, insa toti cei care si-au inlaturat un plaman sunt de acord ca viata nu este la fel fara ambele organe.

In interiorul fiecarui plaman se afla tuburi respiratorii numite bronhiole, legate intre ele printr-un arbore bronhic. La capatul fiecarei ramuri a acestor arbori sunt saculeti cu aer numiti alveole. Celulele albe de sange din alveole filtreaza iritantii si invadatorii din aer si ii distrug sau ii imping afara din corp.

Plamanii muncesc din greu pentru a lua oxigenul, a-l filtra si a-l elibera in sistemul circulator, care il distribuie in tot corpul. Avand in vedere ca acestia se contracta si se extind de 20 de ori pe minut fara nicio pauza, avem tot interesul de a ne mentine plamanii in cea mai buna forma.

Cauze comune ale problemelor respiratorii

Printre bolile de plamani se numara:

 • Astmul – o afectiune in care tuburile bronhice sufera de inflamatie cronica, ingustand caile respiratorii si restrictionand respiratia. Un atac sever de astm poate fi declansat de factori externi, ca alergiile sezoniere, sau de stres. Se estimeaza ca 300 de milioane de oameni in intreaga lume sufera de astm si numarul acestora este in crestere. Astmul este o afectiune cronica, ce dureaza toata viata; in situatii extreme, poate fi fatal.
 • Bronsita – inflamatia tuburilor bronhice care fac legatura dintre pasajele nasului si ale gurii cu plamanii. Bronsita este declansata de obicei de alergii sau o infectie respiratorie (cum ar fi gripa) si trece dupa o scurta perioada de timp. Poluantii din aer sunt, de asemenea, un factor principal.
 • Raceli si alte infectii virale
 • Fibroza chistica – o boala genetica in care se produce o cantitate mare de mucus in plamani (si alte organe) ingreunand respiratia.
 • Emfizem – o boala de plamani progresiva in care alveolele sunt inflamate cronic, blocand circulatia aerului in si din plamani.
 • Pleurezia – inflamatia (si deseori lichid intre straturile) captuselii interne a plamanului.
 • Pneumonia – o infectie a plamanilor ce poate fi cauzata de bacterii, ciuperci, virusi si substante aspirate.
 • Tuberculoza – cea mai comuna infectia bacteriana din intreaga lume. Ataca plamanii si poate dauna rinichilor si ficatului. Simptomele sunt variate si poate fi greu de diagnosticat. Cele mai comune simptome sunt similare cu o gripa care nu se vindeca.
 • Cancerul

Simptomele problemelor respiratorii includ:

 • Lipsa de aer
 • Tusea
 • Respiratia suieratoare
 • Senzatie de gheara in piept
 • Dureri in piept
 • Sensibilitate locala in piept sau in spate
 • Tuse cu flegma sau sange
 • Raguseala
 • Simptomele infectiilor de plamani sunt similare cu alte tipuri de infectie: febra, tuse, mucus in exces, dureri in corp, iritatie a gatului si pieptului si oboseala extrema.

 

Suprasolicitarea plamanilor

Toxinele exista pretutindeni in jurul nostru, inclusiv in aerul pe care il respiram. Praful obisnuit, poluarea de la masini si fabrici, bacteriile si virusii, substantele din aer provenite din diverse surse, precum si toxinele raspandite prin geo inginerie inconjoara majoritatea oamenilor pe aceasta planeta. Mai ales cei care locuiesc in orase si in zonele cu populatie densa sunt mai predispusi la dureri pulmonare si probleme de respiratie. Localnicii din zonele rurale nu sunt nici ei mai protejati, cu atatea chimicale folosite in agricultura.

In plus, multe dintre produsele casnice pot afecta buna functionare a plamanilor. Produsele de curatenie, pudra de talc, substantele pe care le aducem de afara, balsamurile de rufe, parfumurile, deodorantele de camera, lumanarile parfumate, praful si scuamele de la animale sunt iritanti comuni. De altfel, aerul din interior poate fi o sursa mai mare de poluare decat aerul de afara, cu toxine care nu afecteaza numai plamanii, ci si creierul.

Dar acestia nu sunt singurii iritanti ai plamanilor, Oamenii care lucreaza cu substante periculoase, precum azbestul si carbunele prezinta un risc ridicat de dezvoltare a unor boli cronice de plamani. De asemenea, expunerea pe termen lung la mucegai poate cauza congestie pulmonara si sangerari la nivelul plamanilor. Pe de alta parte, expunerea la radon este extrem de periculoasa si nu ii afecteaza doar pe mineri: este a doua cauza principala de cancer la plamani, dupa fumat.