Revista Sănătate

Anemia – cauze, simptome, tratament

Prevenirea anemiei si faptul de a avea nu numar corespunzator de hematii in corp necesita cooperarea eficienta dintre rinichi, maduva spinarii si nutrientii organici aflati in trup. Daca ceva este in neregula cu unul dintre elementele acestui sistem, apare anemia.

Anemia in sine este mai degraba un semn al unei boli decat o afectiune propiu-zisa. De cele mai multe ori, anemia este considerata de catre medici fie cronica, fie acuta. Cea cronica survine dupa un timp relativ lung, in vreme ce anemia acuta se declanseaza brusc. Numai doctorul de specialitate poate aprecia in ce masura anemia de care suferiti este de un tip sau altul.

Hematiile traiesc in medie 100 de zile, astfel ca organismul este vesnic pus in situatia de a inlocui globulele rosii care mor, cu altele noi. In cazul adultilor, hematiile se sintetizeaza la nivelul maduvei spinarii. De aceea, primele investigatii care se fac, vizeaza cauza anemiei. Ei incearca sa determine daca este vorba de o hemoragie sau de o tulburare a procesului de sintetizare a hematiilor din maduva. Anemia apare atat tinerii cat si varstnicii, insa cei cu varsta avansata tind sa fie mai des afectati in comparatie cu restul persoanelor.
Numai in America se estimeaza ca pana la 10% din populatie prezinta semne de anemie. Celelalte tari au cote mai mari ai celor care sufera de aceasta afectiune. In plus, femeile par sa fie de doua ori mai predispuse decat barbatii atunci cand vine vorba de cazuri de anemie inregistrate.

Anemia – cauze
Exista multe afectiuni care cauzeaza anemia. Dintre acestea, amintim:

sangerari externe (hemoragii) cauzate de menstra, rani sau ulcer
deficitul de fier (maduva spinarii necesita fier pentru a sintetiza hematii)
bolile cronice (orice astfel de boala poate duce la aparitia anemiei)
boli renale (rinichii ofera suport vital maduvei spinarii in procesul de creare a hematiilor)
sarcina (acumularea de apa si lichide din timpul sarcinii dilueaza cantitatea de globule rosii din sange)
nutritie deficitara (vitaminele si mineralele sunt vitale pentru sintetizarea hematiilor)
alcoolismul (implica scaderea numarului de vitamine si minerale).
alte cauze, mai putin comune sunt: bolile hepatice, afectiuni care implica sangerari, talasemia, infectiile, cancerul, artita, deficitul de enzime, toxinele sau afectiunile ereditare.
Simptomele anemiei

Sunt numeroase, tocmai din pricina privatiunii de oxigen care se inregistreaza la nivelul intregului organism. Exista o relatie de interdependenta, asa cum spuneam mai sus, intre numarul hematiilor si cantitatea de oxigen care intra in trup. Astfel, daca exista afectiuni ale cordului, acestea au toate sansele sa se agraveze din cauza anemiei. Natura severitatii anemiei este determinata de natura in care se resimt simptomele.

Semne de anemie:
– scaune inchise la culoare, cu miros specific
– scaune maro sau cu firisoare de sange
– hipertensiune arteriala
– rata a respiratiei crescuta
– piele pala si rece
– ingalbenirea pielii
– presiune sanguina scazuta
– murmur cardiac
– marire a splinei

Loading...