Revista Sănătate

Harta durerilor de cap, oglinda afectiunilor de care suferi. Afla boala pe care o ai in functie de locul unde simti durerea

Durerea de cap este un semnal de alarma pe care organismul il transmite, fiind, de cele mai multe ori, un simptom al unei afectiuni. De aceea, durerile de cap trebuie monitorizate cu atentie, mai ales din punctul de vedere al intensitatii si al frecventei. Exista o asa-numita harta a durerilor de cap, care indica tipul afectiunii de care suferi in functie de zona in care apare durerea:

Tensiunea arteriala crescuta

[rssposition position="1585375205" template="lista"]

Pe harta durerilor de cap, prima cauza a acestora o reprezinta valorile crescute ale tensiunii arteriale. Aceasta durere este resimtita ca o presiune in jurul capului, in special la tample, in spatele capului si in zona cefei. Nu este atat de severa ca migrena, care este insotita, in plus, si de greturi si varsaturi, si poate disparea la administrarea de medicamente pe baza de acid acetilsalicilic, ibuprofen sau acetaminofen.

Sinuzita

De pe harta durerilor de cap nu pot lipsi durerile provocate de sinuzita, o inflamare a sinusurilor, care apare de obicei ca urmare a unei infectii. In acest caz, durerile de cap sunt insotite frecvent de febra si de prezenta puroiului in sinusuri. Durerile de cap cauzate de inflamatia sinusurilor cedeaza la antibiotice, antihistaminice si decongestionante. La nevoie, se apeleaza si la drenaj chirurgical.

Alergii

Printre numeroasele simptome ale alergiilor se numara si durerile de cap. Acest tip de durere de cap este generalizata si este insotita de congestie nazala si de senzatia de ochi care „curge”. Durerile de cap cauzate de alergii sunt specifice doar alergiilor respiratorii, la polen si la praf, nu si celor alimentare. Pentru atenuarea simptomelor alergiilor, se recomanda tratament cu antihistaminice, spray nazal pe baza de cortizon si injectii de desensibilizare.

Astigmatismul si strabismul

Pe harta durerilor de cap este necesar sa includem si durerile in spatele carora se afla defectele de vedere. Durerile de cap sunt adesea simptome ale astigmatismului, dar si ale dezechilibrelor musculare oculare (in strabism). In cazul defectelor de vedere, durerile de cap sunt localizate frontal sau bilateral. Singurul si cel mai eficient tratament pentru disparitia acestui tip de durere il reprezinta interventia chirurgicala pentru corectarea respectivului defect.

Artrita

Artrita este o boala care se manifesta prin inflamarea articulatiilor, ceea ce duce la dureri acute ale acestora. Modificarile osoase in structurile gatului si inflamarea vaselor sanguine de la nivelul capului sunt principalele cauze ale aparitiei durerilor de cap. Acestea se manifesta cu precadere in partea din spate a capului si in regiunea gatului, accentuandu-se la miscari. Durerile de cap cauzate de artrita cedeaza la tratamentul pe baza de medicamente antiinflamatorii si relaxante musculare. Pozitia incorecta si hainele care o determina, precum si lipsa activitatilor fizice pot duce, de asemenea, la dureri de cap, in special in zona dorsala.

Menstruatia

Pe harta durerilor de cap trebuie incluse si durerile cauzate de menstruatie. Desi menstruatia nu este o afectiune, este una dintre conditiile printre ale carei simptome se afla nu de putine ori durerile de cap. Acest tip de durere apare cu putin inainte de menstruatie, dar poate aparea si in timpul sau imediat dupa terminarea acesteia precum si la mijlocul ciclului menstrual, adica in perioada ovulatiei. Cauza ei o reprezinta variatiile nivelului de estrogen. Durerea de cap cauzata de menstruatie cedeaza la analgezicele obisnuite, dar se recomanda si doze mici de medicamente vasoconstrictoare sau antiinflamatoare. Administrate inaintea si in timpul menstruatiei, acestea previn durerile de cap.

Mahmureala

Departe de a fi o boala, mahmureala ocupa un loc binemeritat printre cele mai comune motive ale durerilor de cap. Acestui tip de durere de cap, care este o durere pulsatila, i se asociaza greturile. Cauza este lesne de identificat: alcoolul in exces provoaca dilatarea si iritarea vaselor de sange din creier si din tesuturile inconjuratoare. Cele mai eficiente remedii impotriva durerii de cap cauzate de alcoolul in exces sunt consumul de lichide si de fructoza (mierea de albine si sucul de rosii sunt cele mai bune alegeri in acest sens). Printre alte cauze ale durerilor de cap ce nu presupun existenta unei boli se numara si exercitiile fizice intense sau orgasmul, care provoaca dilatarea vaselor de sange si contractarea muschilor.

Loading...

Parteneri:

[rssposition position="1585375213" template="doua-coloane"]