Revista Sănătate

Care sunt dozele de turmeric recomandate pentru tratarea diabetului, artritei si a cancerului

Cat turmeric trebuie consumat pentru a obtine un efect terapeutic?
Dozele de turmeric pot varia, in functie de motivul pentru care se foloseste si de forma sub care este utilizata. Exista, insa, cateva indrumari specifice in acest sens de la cativa experti in domeniu si institutii de specialitate.

In primul rand trebuie mentionat ca exista doua criterii in functie de care se apreciaza doza de turmeric necesara:

Preventiva – Doza in scop preventiv este una mai mica si poate fi luata atat timp cat este nevoie sau chiar pe termen nedeterminat.

Curativa – Doza curativa este de regula mai mare decat cea preventiva si se foloseste pentru un diagnostic mai exact. O doza mare nu se ia la infinit, ci doar pana la vindecarea afectiunii.
Turmericul este disponibil in urmatoarele forme:
Radacina proaspata: Sub forma sa proaspata, radacina de turmeric contine inca sucul natural al plantei (apa). In aceasta forma se poate folosi ca adaos in salate sau in felurile de mancare cu legume. Nu trebuie gatita sau incalzita, pentru ca se distrug nutrientii valorosi pe care ii contine.

Radacina uscata: Pudra de turmeric este obtinuta prin congelarea radacinii si apoi macinarea acesteia sub forma de pudra. Suplimentele cu turmeric sunt, de regula, disponibile sub aceasta forma. Curcumina este extrasa din turmeric si apoi concentrata sub forma de pudra standardizata (pentru a fi denumita standardizata, fiecare doza trebuie sa contina cantitatea exacta de ingredient activ.)

Extract lichid: Aceasta forma lichida contine ingrediente active in amestec cu glicerina vegetala si apa.

Tinctura: Tincturile sunt obtinute cu ajutorul alcoolului. Tincturile pot varia in concentratie, insa ingredientele principale sunt turmeric, apa distilata si alcool 20%.

Ceai: Radacina de turmeric este disponibila si sub forma de ceai. Unii oameni il consuma cu putin ulei sau lapte de cocos si piper negru sau cu lapte si miere.

Dozele ideale de turmeric

Conform Centrului Medical al Universitatii Maryland, iata care sunt dozele standard pentru adulti:

3—5 gr radacina proaspata, zilnic
1—3 gr radacina uscata, zilnic
400—600 mg, curcumina (pudra standardizata) de 3 ori pe zi
(1:1) 30—90 picaturi de extract lichid, zilnic
(1:2): 15—30 picaturi, tinctura, de 4 ori pe zi
Conform site-ului medical WebMD, urmatoarele doze de turmeric pot fi folosite pentru afectiuni specifice:

Probleme cu stomacul: 500 mg de turmeric, de 4 ori pe zi
Osteoartrita: 500 mg dintr-un extract de turmeric special pentru aceasta afectiune, care contine 95% pudra standardizata, de 2 ori pe zi
Artrita reumatoida: 500 mg de curcumina, un extract pentru aceasta boala, care contine 95% pudra standardizata, de 2 ori pe zi
Descoperă noul Turmeric Latte Mix – o băutură energizantă, exotică şi aromată, cu multiple beneficii pentru sănătatea ta!
Dupa Dr. Weil:

400 mg – 600 mg curcumina (standardizata), de 3 ori pe zi.
Instructiunile cu privire la dozaj pot varia daca este vorba de o faza acuta, de exemplu, care prezinta dureri severe.

Intr-un astfel de caz va fi nevoie de o doza mai mare de turmeric in primele zile pana cand situatia se stabilizeaza, dupa care se va trece la dozele standard.

Loading...