Revista Sănătate

Daca ai aceste 10 simptome, atunci este foarte probabil sa ai diabet!

Diabetul zaharat este o afectiune foarte des intalnita la persoanele din jurul nostru, practic cea mai frecventa boala a sistemului endocrin, care face ca organismul uman sa nu poata folosi glucidele din alimentatie, modificand astfel calitatea vietii. Cu cat il descoperim mai devreme, cu atat controlam evolutia bolii, evitand astfel complicatiile. Numai ca de multe ori, aceasta afectiune se tine ascunsa, multi pacienti descoperind ca sufera de boata in mod intamplator, deoarece simptomele sunt discrete si trec neobservate timp indelungat.

Diagnosticul se stabileste de medic, in urma analizelor de sange: glicemia, hemoglobina glicozilata, sau prin testul de toleranta la glucoza orala.

Iata cateva simptome tipiceacestei afectiuni, fiind provocate de compl

1. Senzatia de sete.

Consumul mare de lichide si setea exagerata pot fi semne ale bolii, acestea aparand ca urmare a eliminarii crescute de urina. Este recomandat sa consumati apa cand simtiti senzatia de sete, deoarece bauturile dulci pot agrava situatia crescand glicemia, datorita prezentei zaharului in compozitia bauturilor.

2. Senzatia de foame.

Foamea excesiva se explica prin faptul ca organismul nu poate asimila energia adusa de glucoza pierduta prin urina.

3. Urinare frecventa.

De cele mai multe ori urinarea frecventa este asociata cu alte tulburari, infectii, prostata, etc
In urma analizelor, pacientii descopera glicemia mare.

4. Scaderea in greutate.

Chiar daca organismul primeste cantitati mari de alimente, acesta nu le poate asimila, acest lucru provocand scaderea in greutate.

5. Crampe musculare.
La persoanele ce sufera de diabet, pot aparea crampe musculare si oboseala, datorita faptului ca organismul lor nu primeste energia de care are nevoie.

6. Amorteala, furnicaturi in membre sau chiar dureri in repaus.

Pot aparea furnicaturi sau amorteala in membrele superioare sau inferioare in repaus, semn al neuropatiei, o complicatie a diabetului zaharat.

7. Infectii urinare si genitale.

Glucoza favorizeaza dezvoltarea microorganismelor si aparitia infectiilor genitale.

8. Vedere in ceata.

Aceasta tulburare a vederii apare frecvent la pacientii cu diabet, ca urmare a acumularii de glucoza la nivelul globului ocular.

9. Vindecarea dificila a leziunilor cutanate.

Glicemia ridicata impiedica organismul sa aiba o imunitate ridicata, de aici si incapacitatea acestuia de refacere la nivelul pielii.

10. Depresia.

Depresia si diabetul formeaza un cerc vicios. Uneori starea de depresie a unui diabetic se instaleaza in urma aflarii diagnosticului, alteori tocmai starile indelungate de depresie pot declansa diabetul.
Faceti-va timp si mergeti sa va testati. Daca il depistam foarte devreme, vom tine mai usor sub control diabetul zaharat, compensand prin dieta alimentara si un stil de viata sanatos.

Loading...