Revista Sănătate

Cum îți ajuți soțul care a avut o problemă gravă de sănătate

Partenerul tău de viață cu care ai împărțit atâtea clipe frumoase s-a îmbolnăvit grav. Poate a avut un atac vascular cerebral (AVC) sau un infarct. Soțul care a avut o problemă gravă de sănătate are nevoie de dragostea și de îngrijirea ta.

În multe cazuri, aceste probleme de sănătate sunt tratabile, dar urmează o perioadă grea de convalescență. Este posibil să nu se refacă în totalitate niciodată și există întotdeauna teama unei noi crize pentru soțul care a avut o problemă gravă de sănătate.

Soția unui bărbat care a avut AVC sau infarct trece și ea prin momente grele. De multe ori, căsnicia se transformă într-o relație bolnav – îngrijitor. Dacă ești în această situație sau cunoști o familie afectată, află cum poți ajuta. În primul rând, e bine să știi că bolnavul ‘are nevoie de cât mai multă dragoste, empatie, sprijin și încurajare’, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.
Cum îi poți grăbi vindecarea

‘Pentru unii bărbați, o problemă gravă este ca un șoc’, explică specialistul. ‘Ei înțeleg deodată cât de importantă este sănătatea. Realizează că nu sunt invincibili și că oricând li se poate întâmpla ceva. La mulți dintre ei pot apărea depresia, anxietatea, fobia sau diferite frici. Soțiile îi pot ajuta mult pe pacienți. Conform indicațiilor medicului, stimulează-l să facă mișcare, să urmeze regimul alimentar recomandat, să-și schimbe obiceiurile nocive (sedentarismul, mesele copioase sau alte excese, alcoolul, fumatul etc.). Vă puteți aminti împreună momentele frumoase prin care ați trecut. Astfel, îi dai o stare de optimism, care grăbește recuperarea.’
Protejează-l fără să-l cocoloșești pe soțul care a avut o problemă gravă de sănătate

Ține cont și de faptul că soțul care a avut o problemă gravă de sănătate este ‘un om hipersensibil. El trebuie protejat, însă în mod indirect, pentru a nu se simți ca un copil sau ca un handicapat’, te atenționează psihoterapeutul care te mai sfătuiește să faci cu el împreună anumite acțiuni ușoare, plimbări etc. Este foarte important ‘să-i aloci timp și energie fără să-i faci reproșuri, pentru că, pe moment, starea lui se poate agrava’. Poți beneficia și de experiența altor persoane care au trecut prin momente similare. Vorbește cu ei și află care au fost problemele pe care le-au întâmpinat și cum au trecut peste ele.

Ai grijă și de tine

A îngriji de un bolnav nu e un lucru ușor. Poate mai ai încă serviciu și copii mici de care trebuie să te ocupi. Și chiar dacă ești pensionară, tot vei fi tentată să-i dedici lui tot timpul. Dar ai nevoie să fii atentă și la tine însăți. Dacă vei cădea și tu la pat, ce vei rezolva? Încearcă să stai singură să savurezi o cafea câteva minute. Întâlnește-te cu o prietenă. Fă-ți analizele și mergi la medic atunci când nu te simți bine. Dacă soțul tău are nevoie să stea cineva cu el 24 de ore din 24 roagă, din când în când, și pe altcineva să-ți țină locul.
Fii alături de soțul care a avut o problemă gravă de sănătate

Loading...